Franse overmoed leidde tot de druk op de franc; Duitse renteverlaging gezien als redmiddel voor geplaagde munt

ROTTERDAM, 13 JULI. De Fransen hebben de huidige crisis rond hun munt te danken aan hun eigen overmoed. Dat is de conclusie van de valutahandel over de zware druk waaronder de Franse munt sinds vorige week vrijdag staat.

“Het is absoluut een feit dat ze hun rentetarieven de afgelopen maanden te snel hebben verlaagd”, aldus een valutahandelaar van ABN Amro. De Franse regering liet de rente dalen tot een niveau onder dat van de Duitse rente, in een poging de steeds ernstiger economische malaise te bezweren. “Het was een staaltje van krachtpatserij.”

De aanvallen op de franc zullen aanhouden tot de Bundesbank signalen geeft dat ze de rente wil laten zakken, volgens een handelaar van Barclays. “Wat de Franse franc nodig heeft, is slecht nieuws over de Duitse economie. Alleen dan heeft de Bundesbank voor haar eigen idee een "legitieme' reden om de rente te verlagen.”

Ook ABN Amro is somber gestemd: “Het zou een verrassing zijn als de Duitse rente zakt. Misschien dat het zeer minimaal gebeurt, maar wij zien weinig bereidheid in Frankfurt.” Volgens een econoom bij de Deutsche Bank in Parijs kan alleen een "ernstige' devaluatie van de franc tot een Duitse renteverlaging leiden.

“Voor de franc zou het desastreus zijn als de Duitse rente niet zakt”, aldus een handelaar van ABN Amro. “Er zijn dan twee mogelijkheden: de meest reële is dat de Europese centrale banken massaal overgaan tot interventie. Andere mogelijkheid is dat de Franse daggeldrente fors wordt verhoogd. Maar als je de geluiden in Parijs hoort, geloof ik daar niet in. Ook een handelaar van de Commerzbank noemt een verhoging van de daggeldrente in Frankrijk “het ultieme wapen”. “Dat mag niet te lang duren, anders blijft er niets over van de Franse economie.”

Volgens de Commerzbank is er een belangrijk verschil met vorige aanvallen op de Franse franc, in september vorig jaar en in april dit jaar. “Toen kon Frankrijk nog schermen met redelijk goede cijfers. Nu dat snel aan het veranderen is, komen de klappen extra hard aan.”

Een ander verschil is dat de nieuwe regering veel minder makkelijk met de rente omspringt, aldus een handelaar van Barclays. “De vorige regering wist zeker dat ze de verkiezingen zou verliezen, die kon met de rente doen wat ze wilde. Deze regering moet de economie in stand houden en de rente dus laag houden.” Barclays ziet het als een voordeel dat de huidige crisis deels te danken is aan de populariteit van de staatsobligaties die de regering heeft uitgeschreven. Gisteren, op de sluitingsdag, werd bekend dat de lening drie maal zo veel oplevert als was verwacht. “Dat kan betekenen dat men vanaf nu terugkeert naar de franc en er snel een einde komt aan de crisis.”

De valutahandel is optimistisch over de overlevingskansen van de franc binnen het EMS. “Alle partijen lijken vastberaden de franc te steunen”, aldus een handelaar van de Commerzbank. “Maar als de franc er wel uitvalt, dan zie ik de toekomst van het EMS somber in. Er blijven dan te weinig munten over om het EMS bestaansrecht te geven.” Ook ABN Amro acht het niet waarschijnlijk dat de dagen van het EMS geteld zijn. “Het is hoogst onwaarschijnlijk dat jaren werk overboord worden gezet.”

    • Friederike de Raat