Foto: ROTTERDAM - Een dak van 2.000 vierkante ...

Foto: ROTTERDAM - Een dak van 2.000 vierkante meter werd gisteravond door een hijskraan op het nieuwe dikhuidenverblijf van dierentuin Blijdorp in Rotterdam gehesen.

“U ziet nu een kaal, naar, betonnerig gebouw”, zei directeur A.H. Dorresteyn terwijl het dak over de boomtoppen scheerde. “Maar over een half jaar zult u geen centimeter beton meer zien.” Het dikhuidenverblijf, dat Tamah Indah (mooie tuin) heet, gaat onderdak bieden aan negen olifanten, twee neushoorns en verder aan Maleise tapirs, tijgerpythons, reuzeneekhoorns, slangkopvissen en moerasschildpadden. Tamah Indah moet zo tropisch mogelijk ogen zonder dat het al te kitscherig wordt. De pilaren waarop het dak rust worden door wurgvijgen omstrengeld, andere pilaren worden behangen met het schors van tropische bomen. Doeken aan het plafond wekken de illusie van een bladerdak en tegen de achtergrond van het verblijf komt een 45 meter lang licht doorlatend doek met Aziatische landschappen. Dampverstuivers zorgen voor nevelflarden en periodiek is er een "tropische moesson'. De olifanten hebben in hun als grotten vermomde hokken meer vrijheid dan nu. Ze worden gescheiden door halfhoge hekken, die slurfcontact mogelijk maken. Op het punt van geuren is het verblijf minder realistisch: een afzuigsysteem ontneemt het publiek de penetrante stank die de olifanten produceren. Begin volgend jaar kunnen Blijdorps dikhuiden naar verwachting verhuizen naar hun nieuwe verblijf. (Foto NRC Handelsblad / Leo van Velzen)