FNV weigert cao-contract voor Océ te ondertekenen

ROTTERDAM, 13 JULI. De Industriebond FNV zal de cao voor Océ (3.500 werknemers) niet ondertekenen. De leden van de bond gaan niet akkoord met de loonsverhoging die de producent van kopieerapparatuur heeft voorgesteld.

De directie van Océ heeft de werknemers per 1 juli een loonsverhoging van één procent geboden. Daarnaast voorziet de cao in een eenmalige uitkering van 0,5 procent. Dat aanbod is door de leden van de Industriebond FNV tot twee maal toe afgewezen. Zij zijn echter niet bereid een grotere loonsverhoging met een staking af te dwingen. De leden hebben besloten over te gaan tot een ongebruikelijke stap en de cao niet te ondertekenen.

Het contract is wel goedgekeurd door de kleinere vakbonden bij Océ, de Industrie- en Voedingsbond CNV, de Unie BLHP en de VHP. Ook de ondernemingsraad, eveneens cao-partij bij Océ, zal de cao tekenen. Uit protest daartegen zijn de vijf leden van de Industriebond FNV met een zetel in de ondernemingsraad opgestapt. Door de cao niet te ondertekenen, kan de FNV niet deelnemen aan overleg over lopende zaken tijdens de duur van de cao, tot juli 1994.

“Ik ben er niet gelukkig mee”, zegt directeur sociale zaken van Océ, P. Creemers. Wat de consequenties zullen zijn van de beslissing van de FNV om niet akkkoord te gaan, is Creemers nog niet duidelijk: “Voor ons is het ook een vreemde situatie”. Creemers erkent dat de geboden structurele loonsverhoging van één procent, vergeleken met de rest van het land, niet hoog is. “Maar het is nodig om kosten te besparen, omdat wij anders op de hellende weg terecht komen waar veel grote bedrijven ons al voor zijn gegaan”, aldus Creemers. Océ heeft de eerste zes maanden van dit jaar een winst geboekt van 26,7 miljoen gulden, 50 procent minder dan vorig jaar.

Creemers verwacht dat volgend jaar veel Nederlandse bedrijven het voorbeeld van Océ zulen moeten volgen. “Eén procent zal dan misschien zelfs aan de hoge kant zijn”, aldus Creemers. Océ heeft wel afspraken gemaakt over reparatie van het wao-gat. De onderneming betaalt de helft van de premie.