"CIA gaf visum aan sjeik Abdel-Rahman'

WASHINGTON, 13 JULI. Een functionaris van de Amerikaanse Centrale Inlichtingendienst (CIA) in Soedan heeft in 1990 de radicale Egyptische geestelijke sjeik Omar Abdel-Rahman een inreisvisum voor de Verenigde Staten gegeven hoewel hij op de lijst van ongewenste vreemdelingen stond. Dat heeft een Amerikaanse functionaris gisteren meegedeeld. Een Soedanese medewerker van het Amerikaanse consulaat in Khartoum had de CIA-vertegenwoordiger verzekerd dat sjeik Abdel-Rahman niet op die lijst voorkwam.

De CIA ontkent elke relatie met de geestelijke, die op het ogenblik doelwit is van een uitwijzingsprocedure. Maar de mededeling van gisteren zal zonder twijfel de speculatie in de Arabische wereld en met name onder zijn tegenstanders aanwakkeren dat de CIA sjeik Abdel-Rahmans verhuizing naar de VS heeft geregeld. De relatie tussen de sjeik en de CIA zou dateren van de oorlog in Afghanistan, toen Abdel-Rahman de Amerikanen zou hebben geholpen contacten te leggen met Afghaanse moslim-verzetsorganisaties.

Sjeik Abdel-Rahman werd in 1987 geplaatst op de 2,7 miljoen namen tellende Amerikaanse lijst van ongewenste vreemdelingen, onder andere wegens zijn rol bij de moord op de Egyptische president Sadat en zijn relatie met de extremistische Jihad-organisatie. Sinds 1990 woont hij in New York. De Amerikaanse autoriteiten hebben eerder dit jaar een uitwijzingsprocedure op gang gebracht nadat een aantal van zijn aanhangers was gearresteerd in verband met de aanslag op het World Trade Center in New York in februari. Een eerste beroep tegen zijn uitwijzing werd vrijdag afgewezen, maar zijn advocaten heben nu bij een federale rechtbank beroep aangetekend.

Daarnaast heeft de Egyptische regering de uitlevering van de sjeik gevraagd. Egypte wil hem opnieuw berechten wegens het aanzetten tot rellen tegen de regering in 1989, een beschuldiging waarvan hij in 1990 werd vrijgesproken. Sjeik Abdel-Rahman wordt gezien als geestelijk leider van El-Gama'a el-Islamiya, een uit El-Jihad voortgekomen groep die door middel van geweld de vestiging van een islamitisch bewind in Egypte probeert te bewerkstelligen. (AP, AFP)