Bekentenis voetballer Olympique

PARIJS, 13 JULI. In de corruptie-affaire rond de Franse en Europese kampioensploeg Olympique Marseille heeft zich gisteren een belangrijke wending voorgedaan. Jean-Jacques Eydelie, de Olympique-speler die door justitie van "actieve corruptie' wordt verdacht, heeft toegegeven dat hij de sleutelrol heeft vervuld zoals drie spelers van Valenciennes al eerder had verklaard.

Eydelie belde het drietal aan de vooravond van de wedstrijd Valenciennes-Olympique op en verbond hen door met Jan-Pierre Bernès, de algemeen directeur van Olympique die hun vervolgens 600.000 francs zou hebben aangeboden als ze het in de wedstrijd kalm aan zouden doen. Tegenover de rechter-commissaris Beffy in Valenciennes zei Eydelie dat hij in opdracht van Bernès had gehandeld en dat hij zelf geen enkel voordeel verkreeg voor zijn "bemiddeling'.

De Olympique-speler die al tien dagen in voorlopige hechtenis werd gehouden, besloot met de waarheid voor de dag te komen na een ontmoeting met zijn echtgenote. Marie Eydelie, die kennelijk bang was dat haar man de zondebok in deze affaire zou worden, had de rechter-commissaris vorige week al verteld dat de lezing van de Valenciennes-spelers correct was. Eydelie die tot dan hardnekkig had ontkend, bedankte vervolgens voor de diensten van zijn advocaat, nam een andere raadsman en bevestigde wat zijn vrouw had gezegd. Officier van justitie Eric de Montgolfier die het onderzoek leidt, sprak van een "belangrijke vooruitgang'.

Later deze week zal Jean-Pierre Bernès, directeur van Olympique, opnieuw worden verhoord. De belangrijkste vraag in het onderzoek is nu of Bernès op eigen houtje of in opdracht heeft gehandeld van Bernard Tapie, de voorzitter van Olympique. De politie verhoorde gisteren personeel van Tapie in diens kantoor in Parijs, naar aanleiding van de beschuldiging van ex-Valenciennes-trainer Primorac dat Tapie hem heeft voorgesteld de schuld op zich te nemen.