Begroting van Ajax voor nieuwe seizoen een miljoen hoger

AMSTERDAM, 13 JULI. Ajax zal het komende seizoen met een begroting van 17 miljoen gulden werken. Dat is ongeveer een miljoen meer dan het afgelopen seizoen. Deze verhoging is het gevolg van de 25 miljoen gulden die de Amsterdamse club de afgelopen voetbaljaargang verdiende. Over de hoogte van de winst die Ajax boekte, wilde penningmeester Van Os bij de persbijeenkomst in Amsterdam ter gelegenheid van de nieuwe competitie geen mededelingen doen.

De verkoop van spelers, zoals Bergkamp, Jonk, Vink, Willems en Van Loen, is niet in de berekening van het afgelopen seizoen opgenomen. Het bedrag van 25 miljoen gulden is voor 57 procent afkomstig uit indirecte inkomsten, zoals recettes. Het overige deel bestaat uit indirecte inkomsten, zoals reclame, sponsoring en tv-rechten.

De winst zal als onderdeel van investering van vier miljoen gulden worden aangewend voor aflossing van de belastingschuld die de club nog heeft als gevolg van de aangetoonde fraude in het verleden, verder voor de verbetering van het Olympisch Stadion waar Ajax nog drie jaar gebruik van wenst te maken en ter reservering voor het eventueel nieuwe stadion. Mogelijk wordt een bedrag vrijgemaakt voor het aankopen van spelers.

Van Os gaat er vanuit dat 70 procent van de 17 miljoen gedekt zal worden door vaste inkomsten. Ajax rekent op 13.000 seizoenkaarten. Tot nu toe zijn er 9.000 verkocht. Vorig jaar trok Ajax gemiddeld 21.000 toeschouwers.

De directeur betaald voetbal van Ajax, Louis van Gaal, kan vooralsnog beschikken over een selectie van 19 spelers. Groenendijk behoort nog steeds tot de groep, maar mag van Van Gaal op korte termijn vertrekken. De kans dat de Slowaak Dubovski Ajacied wordt is uiterst klein. Ajax was al tot overeenstemming gekomen met de spits, maar de Slowaak aarzelt omdat hij liever naar een Italiaanse club wil. Mocht de voetballer zich nog melden, dan wil Van Gaal eerst een gesprek met hem. “En dan moet hij met goede argumenten komen waarom hij niets van zich heeft laten horen”, zei Van Gaal.

Er bestaat nog een kans dat Rijkaard ingaat op het aanbod van Ajax. De ex-Milan-speler heeft afgesproken dat hij na zijn vakantie een beslissing neemt. Van Gaal houdt voor hem een plaatsje vrij, hoewel de training al op 5 juli is begonnen. De trainer gaat er op grond van zijn ervaring vanuit dat spelers niet zo snel aarden bij Ajax. Voor Rijkaard wil hij een uitzondering maken omdat die de Ajax-cultuur al kent.

Van Gaal zal nog een speler kiezen uit de drie stagiaires die momenteel bij Ajax vertoeven. De Rus Petrov, de Serviër Mrkela en de Nigeriaan Finidi. Daarnaast wil hij nog een aanvaller aantrekken. Minimaal twee spelers staan op zijn verlanglijstje. “Anders is de balans in mijn selectie te veel verstoord”, aldus Van Gaal.