Asielzoekers krijgen plaats toegewezen

DEN HAAG, 13 JULI. Van de 850 plaatsen die minister d'Ancona (WVC) en minister Ter Beek (defensie) vorige week beschikbaar stelden voor tijdelijke noodopvang van asielzoekers in Luttelgeest, Amsterdam-Zuidoost en Crailo zijn er nu 590 in gebruik genomen.

Het tentenkamp in Luttelgeest (Noordoostpolder) op het terrein van het onderzoek- en opvangcentrum is vol. Daar verblijven op het moment 500 vluchtelingen. Het tentenkamp is door het ministerie van defensie ter beschikking gesteld voor de tijdelijke periode van drie weken.

Op de legerplaats Crailo in Bussum hebben de eerste 20 asielzoekers onderdak gekregen in de caravans die gisteren zijn geplaatst. In totaal zullen er gedurende drie maanden vijftig caravans komen te staan voor 250 vluchtelingen. Daarnaast is er in een hotel in Amsterdam-Zuidoost nog plaats voor dertig vluchtelingen. Zeventig asielzoekers hebben al een bed gekregen in het hotel.

Gisteren heeft de Centrale Opvang Asielzoekers (COA) het door de gemeente Eibergen aangeboden terrein gekeurd en goed bevonden. Morgen zal worden begonnen met de plaatsing van caravans op het drie en een halve hectare grote terrein als noodvoorziening. Het is de bedoeling dat er 55 caravans komen te staan, die maximaal 275 asielzoekers onderdak kunnen bieden. De caravans zouden in de loop van de volgende week in gebruik kunnen worden genomen, aldus de COA.

In het tijdelijk opvangcentrum in het Groningse Musselkanaal zijn 150 plaatsen beschikbaar. De capaciteit zal volgens de Centrale Opvang Asielzoekers worden uitgebreid tot 350 bedden.

Ruim 200 asielzoekers die al een eerste positieve beschikking hebben gehad op hun asielverzoek kunnen deze week terecht in een uitbreiding van het Asielzoekerscentrum (AZC) in Wageningen. Daardoor zal de doorstroming van asielzoekers in de onderzoek- en opvangcentra naar AZC's weer op gang kunnen komen.

Het ministerie van WVC voert nog steeds overleg met de gemeente Ambt Delden over het tijdelijk opvangcentrum in de buurtschap Azelo. De gemeenteraad zal uiterlijk 22 juli beslissen over de wijziging van de bestuursovereenkomst tussen WVC en de Overijsselse gemeente, zodat er in het centrum asielzoekers kunnen worden geplaatst. Het opvangcentrum in Azelo was oorspronkelijk bedoeld voor ontheemde ex-Joegoslaven.