A'dam: megabioscoop op Appeltjesmarkt

AMSTERDAM, 13 JULI. B en W van Amsterdam staan positief tegenover de plannen van het bioscoopconcern MGM om een "megabioscoop' (3000 stoelen) te bouwen op de Appeltjesmarkt aan de Marnixstraat tegenover het hoofdbureau van politie en een kleiner complex van ongeveer 1200 stoelen in Amsterdam Zuid-Oost. Dit blijkt uit een voortgangsrapportage over grote projecten van het Amsterdamse Kunstenplan, die vandaag in de raadscommissie cultuur behandeld wordt.

Wethouder E. Bakker (cultuur, D66) laat een onderzoek instellen naar mogelijke problemen die kunnen ontstaan door vervuiling van de grond op de bouwplaats en eventuele overlast voor de buurt. Wethouder J. Saris (ruimtelijke ordening, GroenLinks) noemde in april van dit jaar de plannen van MGM voor de Appeltjesmarkt vanwege die problemen nog “bijna onmogelijk”.

MGM ziet met dit nieuwe plan af van vestiging van een bioscoop in het nieuwe theatercomplex op de plaats van de theaters Nieuw de la Mar en Bellevue en de bioscoop Calypso/Bellevue Cinerama. Daardoor ontstaat daar meer ruimte voor een nieuw theater dat de Toneelgroep Amsterdam graag wil hebben.

Als de plannen van MGM om bij het winkelcentrum Amsterdamse Poort in Zuid-Oost een zalencomplex te vestigen doorgang vinden, is ook impresariaat Mojo concerts bereid zijn Muziekhal in Amsterdam Zuid-Oost te vestigen. Zowel Mojo als MGM hebben van de IJ-oevers als mogelijke lokatie afgezien. Mojo geeft evenwel nog de voorkeur aan vestiging van de muziekhal in Sloterdijk. Wethouder E. Bakker van cultuur geeft de voorkeur aan Zuid-Oost omdat een bisocoop en een muziekcentrum aldaar de kans op de vestiging van een "echt cultureel centrum' in die wijk aanzienlijk vergroten.

Tijdens de commissievergadering vanmiddag komt ook de herinrichting van het Museumplein en de uitbreiding van het Stedelijk en het Van Goghmuseum aan de orde. Het definitieve ontwerp voor de uitbreiding van het Stedelijk moet in maart 1994 gereed zijn. Architect Venturi moet zijn ontwerp "versoberen' opdat de bouwkosten niet meer dan dertig miljoen zullen bedragen. De gemeente wil in september 1995 met de bouw van de musea en een parkeergarage op het plein beginnen.