Abelein ontkent vertrek bij EBRD

ROTTERDAM, 13 JULI. Eén van de vice-presidenten van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), de Duitser Manfred Abelein, ontkent ten stelligste dat hij zijn functie bij de bank zal neerleggen.

Eerder had het Duitse weekblad Der Spiegel gemeld dat Abelein onder druk van bondskanselier Kohl zou moeten opstappen. Hij zou tegen de regels in tijdens zijn dienstverband bij de Oost-Europabank betaalde nevenactiviteiten hebben uitgeoefend. Abelein ontkent dat. Volgens Der Spiegel zou Abelein, die in april 1991 bij de EBRD aantrad, een autofabriek in het oosten van Duitsland, Zwickauer Sachsenring Automobil-Werke, van advies hebben gediend en daarvoor enkele miljoenen mark hebben getoucheerd. Abelein bevestigt de advieswerkzaamheden, maar zegt dat de diensten vóór april 1991 zijn verleend. Ook ontkent de Duitser dat hij een deel van zijn door Zwickauer Sachsenring uitbetaalde honorarium heeft moeten terugbetalen, omdat hij ten onrechte teveel zou hebben gedeclareerd. Verder zegt hij maanden geleden al bondskanselier Kohl en minister van financiën Waigel te hebben genformeerd. De EG-ministers van financiën zijn het gisteren in Brussel niet eens geworden over een gezamenlijke kandidaat voor de opvolging van Jacques Attali, de scheidende Franse president van de Oost-Europabank. De opvolger van Attali, die na zware kritiek op zijn buitensporige uitgaven eind juni ontslag nam, zal opnieuw uit de EG komen. De meeste niet-EG-landen die in de EBRD deelnemen zijn daarvoor en vinden het “logisch” dat de Gemeenschap met één kandidaat komt, zo zei de Nederlandse minister van financiën Wim Kok.Zover is het nog niet. Tot nu toe waren er twee Europese kandidaten: Jacques de Larosière, de president van de Franse centrale bank, en de Deense EG-commissaris Henning Christophersen. Gisteren heeeft de Britse regering de Britse oud-minster van fianciën Nigel Lawson als kandidaat naar voren geschoven.