Aardbeving Japan, meer dan 70 doden

TOKIO, 13 JULI. Het noorden van Japan is gisteravond getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Tot nu toe zijn 71 doden geborgen. Gevreesd wordt dat in totaal zeker 200 mensen het leven hebben verloren.

Het epicentrum van de beving lag 50 kilometer onder de Japanse zeespiegel en 80 kilometer uit de kust van het noordelijke eiland Hokkaido, zo meldde het Meteorologische Instituut in Tokio. De aardschok was tot in Tokio te voelen. Na de beving sloegen metershoge vloedgolven op de kusten van Hokkaido. Tientallen huizen verdwenen in de vloedgolven. Ook de oostkust van Rusland werd getroffen door vloedgolven. In de Russische stad Nachodka worden drie mensen vermist.

Op het eilandje Okushiri, op 50 kilometer ten zuiden van het epicentrum, braken grote branden uit en naar schatting 300 huizen vielen ten prooi aan de vlammen. Ten minste 15 mensen vonden daar de dood, twintig tot veertig mensen werden onder het puin van een ingestort hotel levend begraven.

Het Japanse leger, goed geoefend in het bestrijden van rampen, heeft een omvangrijke hulpoperatie op gang gebracht. NHK, de nationale televisiezender, bleef de hele nacht in de lucht en gaf regelmatig boodschappen uit in het Japans en in het Engels waarin kustbewoners werd gevraagd het hoger op te zoeken. Waarschuwingen gingen uit dat nieuwe springvloeden worden verwacht, die ook de westelijke kust van Honshu kunnen bereiken.

Hokkaido werd in januari ook al door een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter getroffen, waarbij twee mensen om het leven kwamen en bijna 500 mensen gewond raakten, de meesten licht. Toen waren er geen vloedgolven. Een aardbeving van zeven op de Schaal van Richter kan volgens deskundigen in een dichtbevolkt gebied zware schade aanrichten en veel slachtoffers maken. Hokkaido is met 5,65 miljoen inwoners betrekkelijk dun bevolkt, net als het noorden van Honshu. De grootste stad op Hokkaido, Sapporo, waar anderhalf miljoen mensen wonen, bleef gespaard door de grote afstand, 200 kilometer, van het epicentrum.

Aardbevingen doen zich in Japan veelvuldig voor. Sinds 1929 schudde de aarde 21 maal met een kracht van meer dan 6,8 op de schaal van Richter. Het aantal kleinere bevingen loopt in de honderden.

    • Paul Friese