Winning water Maas is na zes weken weer hervat

WERKENDAM, 12 JULI. Het waterwinbedrijf Brabantse Biesbosch (WBB) is vandaag weer gestart met de inname van Maaswater in de spaarbekkens in de Biesbosch.

Het bedrijf staakte de inname eind mei, toen bleek dat het water een te hoog gehalte bevatte van het bestrijdingsmiddel diuron. Door de innamestop is meer dan twee derde van de waterreserve van het bedrijf verbruikt. De verontreiniging met diuron, een bestrijdingsmiddel dat wordt gebruikt bij de asperge- en fruitteelt, is grotendeels afkomstig uit Limburg en Noord-Brabant. Het WBB is pas sinds drie jaar in staat dergelijke concentraties te meten. Ook vorige zomer moesten de spaarbekkens drie weken dicht wegen te hoge concentraties diuron. Volgens ing. J.M.J. Waals van het WBB bevindt zich nu nog rond de 0,8 microgram diuron per liter in het Maaswater. In de afgelopen weken werden in zijrivieren van de Maas waarden van meer dan 2,5 microgram gemeten. De drinkwaterbedrijven moeten dat zuiveren tot maximaal 0,1 microgram per liter. Het WBB zal de meetresultaten die het in de afgelopen weken heeft verzameld, ter beschikking stellen van het Rotterdamse Project Onderzoek Maas (POM).