Vijf treffers Van den Honert tegen Pakistan

KUALA LUMPUR, 12 JULI. De Nederlandse hockeyers bewaren toch nog goede herinneringen aan het toernooi om de Champions Trophy in Kuala Lumpur. Oranje, dat de finale op doelsaldo miste, won in de poule van de uiteindelijke winnaar Australië. Gisteren werd Pakistan met 6-2 verslagen. Dat was acht wedstrijden lang niet gebeurd. En het leverde ook nog een bronzen medaille op.

Taco van den Honert scoorde vijf keer, alle uit strafcorners. Van den Honert werd topscorer van het toernooi met acht doelpunten, hoewel hij wegens een enkelblessure de eerste drie duels niet meespeelde.

Nederland benutte vijf van de acht toegekende strafcorners. Bij één kon Van den Honert niet inslaan. Hij werd op dat moment aan de kant verzorgd aan een wond in zijn gezicht. Walter Drenth mocht zijn ploeggenoot vervangen, maar zag zijn inzet op de lijn gekeerd. Jacques Brinkman maakte het enige velddoelpunt voor Nederland.

Nederland gaf in de eerste helft twee keer een voorsprong uit handen. Bij de rust stond het 2-2. De gevarieerde cornerpushes van Van den Honert zetten Pakistan na rust definitief op achterstand. De laatste drie scores vielen binnen acht minuten.

Bondscoach Roelant Oltmans loofde na afloop zijn spelers wegens het feit dat zij zich na de nipte nederlaag tegen de Duitsers zo goed hadden hersteld. “Maar ik kan alleen tevreden zijn met goud.” Hij oordeelde dat zijn ploeg na de teleurstellende resultaten tijdens de oefentrip door Pakistan in februari van dit jaar “een ongelooflijke hoop progressie” had gemaakt.

Nederland speelt als eerste voorbereiding op het WK'94 (Sydney) begin september een vierlandentoernooi in Hamburg. In februari (inplaats van april) staat de volgende strijd om de Champions Trophy in Lahore op het programma.

Oltmans' Duitse collega Paul Lissek moet er in zijn hart spijt van hebben gehad dat zijn ploeg door de 3-2 overwinning van vrijdag Nederland de weg had versperd naar de finale. Nu troffen de Duitsers Australië in de strijd om het goud. Dat bleek beter bestand tegen de verzengende hitte in het stadion en won afgetekend met 4-0.