Verschuivingen in de Algerijnse top

ALGIERS, 12 JULI. De Algerijnse minister van defensie en de staf-chef van het Algerijnse leger zijn afgelopen zaterdag vervangen.

Khaled Nezzar, de sterke man van het huidige Algerijnse regime, is vervangen door generaal b.d. Lamine Zerroual, aldus een communiqué van het collectieve presidentschap. Nezzar blijft echter lid van het Hoge Staatscomité, zoals het uit vijf leden bestaande collectieve presidentschap van Algerije wordt aangeduid. Volgens het Franse dagblad Libération zou Nezzar zich voorbereiden op een leidende rol in een presidentiële raad die in 1994 het presidentiële comité moet vervangen. De Algerijnse staf-chef, generaal Abdelmalek Guenaizia, is vervangen door generaal Lamari, een voormalig assistent van Nezzar, die wordt beschouwd als een geharnaste tegenstander van het moslim-fundamentalisme. Hij was bevelhebber van een speciale eenheid van het leger voor de bestrijding van het terrorisme. Politieke commentatoren zien dan ook in de vervanging van Guenaizia en Nezzar, die de afgelopen dertig jaar ook actief betrokken is geweest bij de opbouw van het Algerijnse leger, een aanwijzing dat de jongere generaals het vaste voornemen hebben opgevat de activiteiten van de moslim-fundamentalisten harder aan te pakken. “Het vertrek van Khaled Nezzar volgt op een strategische herschikking in het leger dat steeds meer betrokken wil raken bij het politieke beheer van het land”, schrijft de krant El Watan, die als regel goed genformeerd is over veiligheidskwesties. Van de kant van de autoriteiten kwamen wat relativerende opmerkingen. Een presidentiële woordvoerder zei: “Men moet het belang van dze veranderingen, die al enige tijd werden verwacht, niet overdrijven.” (Reuter, AFP)