Uitgaansverbod voor zigeuners in Slowaakse stad

PRAAG, 12 JULI. In Spisske Podhradi, een stadje in het oosten van Slowakije, is door de plaatselijke overheid een uitgaansverbod voor zigeuners ingesteld.

Het uitgaansverbod gaat op 15 juli in. Volgens het Tsjechische persbureau CTK geldt “voor burgers van zigeuner-afkomst en andere verdachte personen” een verbod om tussen elf uur 's avonds en half vijf 's ochtends hun woning te verlaten. Het decreet van de plaatselijke overheid stelt de politie bovendien in staat huizen van zigeuners te doorzoeken en hen te deporteren als ze niet over een verblijfsvergunning beschikken of het uitgaansverbod overtreden. Zigeuners mogen geen voertuigen besturen als die zich in slechte staat bevinden. De Slowaakse vice-premier Roman Kovac heeft de burgemeester van Spisske Pdohradi, Frantisek Slebodnik, verzocht het decreet in te trekken. Deze heeft dit geweigerd. (Reuter, AP)