Tweede Chinese renteverhoging

De centrale bank van China, The People's Bank of China, heeft voor de tweede keer binnen drie maanden haar officiële rentetarieven verhoogd.

In mei van dit jaar verhoogde de bank ook al haar rente.

De jongste maatregel houdt in dat de rente op spaargelden met 1,72 procentpunt en die op kredieten met 1,38 procentpunt omhoog gaat. Hierdoor zal op bankdeposito's in yuan met een looptijd van een jaar de rentevergoeding nu 10,98 procent bedragen. Vorige week was dat 9,18 procent. Met de renteverhoging beoogt de centrale bank de inflatie in het land te beteugelen. Die bedraagt momenteel 15 en is in vele delen van het land zelfs al hoger. In de grotere steden wordt een gemiddelde prijsstijging van levensbehoeften gemeten van twintig procent.

De rentemaatregel houdt tevens in dat de rentevergoeding op Chinese staatsobligaties met een drie-jarige looptijd is verhoogd van 12,52 tot 13,96 procent en die van de vijf-jarige obligaties van 14,06 tot 15,86 procent.

In sommige delen van het land zijn de afgelopen weken de salarissen gedeeltelijk uitbetaald in staatsobligaties omdat de overheid niet op vrijwillige basis van de stukken afkomt.

Enkele weken geleden werd de leiding van de Chinese centrale bank in handen gelegd van Zhu Rongji, tevens vice minister-president in het huidige Chinese kabinet.

De genomen rentemaatregelen vormen een onderdeel van de anti-inflatoire maatregelen die mede zijn gericht op het afkoelen van de hoog verhitte Chinese economie. Zo werd vorige week aan de banken een kredietstop opgelegd.

Het door Peking gecontroleerde dagblad People's Daily, een spreekbuis van de communistische partij, erkende vandaag op de voorpagina dat het land weliswaar een aantal economische problemen kent waarvoor corrigerend moet worden opgetreden, maar dat de genomen ingrepen en maatregelen niet zijn bedoeld om het groeitempo (naar laatste gegevens groeide de Chinese economie de afgelopen twaalf maanden met 14 procent) volledig tot stilstand te brengen.

Zhu Rongji lijkt daarnaast ook duidelijk van plan te zijn de koers van de yuan op te krikken. De centrale bank heeft vandaag met dat doel gentervenieerd op de valutamarkt van Shanghai. De yuan, die de afgelopen maanden steeds verder was weggezakt, steeg vanochtend met 8,4 procent in koers. Voor een dollar behoefde nu nog 8,50 yuan te worden betaald tegen 9,28 vorige week. Eind juni werd nog een dieptepunt van 10,92 yuan bereikt.