The Auteurs

The Auteurs. New Wave (CDHUT 7)

Na Suede heeft Engeland nu weer een band voortgebracht die zich waagt aan een extravagant geluid. The Auteurs kleeden hun melodieuze popsongs met galm en melancholische violen. De debuut-cd, met de ironische titel New Wave, brengt de, inderdaad, new wave-groep The Only Ones uit de late jaren zeventig in herinnering. Hun zanger Peter Perett had het zelfde temerige verwende jongetjes-geluid als Luke Haines nu, te lui om de woorden goed te articuleren maar gezegend met een verleidelijke snik in zijn stem.

Haines flirt met een decadente leefstijl en schrijft over sterren, karma, mantra's en showbiz. Daarbij gedraagt hij zich alsof hij al een heel leven in de showbiz achter de rug heeft, zoals in Starstruck: "First child and a showbiz son../ Mother got out of rehab and I was born'.

De begeleiding is bescheiden. Er klinkt soms ineens een voorzichtig klokkenspel of een donkere cellotoon en ook de gitaar houdt zich op een enkel helder accent ter onderstreping van Haines' woorden na, in. Maar wàt er gespeeld wordt, is betoverend. De produktie heeft de instrumenten wijd uit elkaar geplaatst. Daarin kan een bekkenslag eindeloos doorgaan en klinken als een suizende windstoot. En een intro, zoals van Junk Shop Clothes, wordt dankzij de sprankelende clavecimbel-loopjes, een sprookje.

The Auteurs. New Wave (CDHUT 7)