Tegenslag blijft Raas achtervolgen

VERDUN, 12 JULI. De ploeg WordPerfect van Jan Raas heeft het moeilijk in de Tour. De formatie verloor gisteren Eric Vanderaerden, terwijl Edwig van Hooydonck de finishplaats Verdun bereikte met een achterstand van meer dan eenentwintig minuten op winnaar Armstrong.

Wat Vanderaerden precies mankeerde was onduidelijk. De veteraan reed aanvankelijk sterk aan de kop van het peloton. Ineens moest hij braken, voelde hij zich krachteloos en stapte in de bezemwagen. Van Hooydonck reed zaterdag al met “pap in de benen” rond. Hij haalde die dag de finish op tijd dankzij de hulp van ploeggenoot Rob Mulders, die last heeft van bronchitis.

Bjarne Riis, eergisteren etappewinnaar in Chalons-sur-Marne, plaatste zich vrijdag al in de kijker door een (mislukte) solo van zestig kilometer. De Deen was vermoedelijk genspireerd door de triomf van zijn landgenoot Jesper Skibby op donderdag. De 29-jarige Riis is bij Ariostea een modelknecht, die elk seizoen wel een ritzege meepikt in de Ronde van Italië of de Ronde van de EG. In Chalons kwam Riis' ploegmakker Bruno Cenghialta - hij zat in de kopgroep - spectaculair ten val. De Italiaan moest het afleggen tegen de betere spurters, maar probeerde in hun buurt te blijven door het wiel te kiezen van een begeleidende motor. Toen de politie dat voertuig naar rechts afleidde, werd Cenghialta gesneden en tegen de weg gesmakt. Weer opgelapt passeerde hij de finish lopend, zijn totaal vernielde fiets meeslepend. Hij oogstte daarmee veel applaus.