Schrijver Masuji Ibuse (95) van "Zwarte regen' overleden

AMSTERDAM, 12 JULI. De Japanse schrijver Masuji Ibuse is zaterdag op 95-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Tokio overleden. In de jaren dertig werd hij bekend met een aantal humoristische romans, maar zijn internationale roem dankt hij aan de roman Zwarte Regen (Kuroi Ame) uit 1966. Het omvangrijke boek werd bekroond met de Nationale Cultuurprijs en werd later verfilmd door de cineast Ima Mura.

De roman beschrijft de gevolgen van de atoomboom voor het sociale leven in Hiroshima. Het boek heeft niet het karakter van een aanklacht, het laat vooral zien hoe mensen in het radioactief besmette gebied proberen te overleven.

Ibuse werd in 1898 geboren in een boerenfamilie uit de omgeving van Hiroshima. Op zijn negentiende trok hij naar Tokio, waar hij zich toelegde op literatuur en schilderkunst. Hij onderging de invloed van de Franse literatuur en werd als schrijver geprezen omdat hij een levendige, humoristische stijl introduceerde in een tijd dat andere Japanse schrijvers nog zeer serieus te werk gingen. Veel van zijn latere boeken speelden zich af op het land of op zee. Hij was een fanatiek visser. (AP)