Paul Westerberg

Paul Westerberg: 14 Songs (Warner 9362-45255)

Als zanger en gitarist van The Replacements drukte Paul Westerberg een onuitwisbaar stempel op de Amerikaanse gitaar-underground van eind jaren tachtig. Tegen wil en dank kreeg hij het predikaat "Godfather of Grunge' opgespeld, al moet daar onmiddellijk bij vermeld worden dat de uit Minneapolis afkomstige Westerberg altijd melodieuzere liedjes schreef dan het gros van de lawaaiige grunge-groepjes uit Seattle.

Het welverdiende succes liet op zich wachten tot Westerberg op het solopad ging en hij een gouden plaat in ontvangst mocht nemen voor zijn bijdrage aan de soundtrack van de speelfilm Singles. Zijn eerste reguliere soloplaat 14 Songs laat zich beluisteren als het volwassen broertje van het beste Replacements-album Tim, met dien verstande dat de bekeerde dronkelap Westerberg zich niet langer wentelt in nihilisme. Het liefdeslied First Glimmer Of Light tekent zijn nieuwgevonden optimisme. Waarmee nog niet gezegd is dat Westerberg zijn wilde haren is kwijtgeraakt, want de ordinaire rocker Silver Naked Ladies hakt erin als een hit van T.Rex en in Mannequin Shop speelt hij een ongeschoolde partij sax waar onze Hans Dulfer een puntje aan kan zuigen.

Westerberg weigert zich te conformeren aan de gangbare technieken om popmuziek glad te schaven. Een demo-opname van het in zijn keuken opgenomen Black Eyed Susan klinkt zo eerlijk en ongepolijst als het maar kan en hij heeft geen enkele poging ondernomen om zijn onvaste zangstem te maskeren. De liedjes blinken uit door hun rauwe zeggingskracht, terwijl de galmende zangkoren en stuiterende punkgitaren een zonnige wending geven aan de onderhuidse melancholie.

Paul Westerberg: 14 Songs (Warner 9362-45255)