PANGSIT GORENG

Een snelle borrelhap naar Indonesisch recept, gemaakt van pangsit- of loempiavellen die met iets hartigs worden gevuld en vervolgens gefrituurd. In elke toko kun je deze diepgevroren velletjes dun deeg kopen. Pangsit of wontonvellen hebben precies het juiste formaat. De grotere loempiavellen kunnen in vieren gesneden worden. De vellen zijn ongeveer een half uur nadat ze uit de diepvries gehaald zijn klaar voor gebruik.

Het formaat van het deeg is circa 12x12 centimeter.

Voor de vulling is nodig:

200 gram varkensgehakt

200 gram garnalen

2 tenen knoflook

2 theelepels gemberpoeder

1 eiwit

zout

Maal de knoflook met de garnalen fijn. Roer deze garnalenpasta door het gehakt en breng alles op smaak met gemberpoeder en zout. Meng er een eiwit doorheen. Leg in het midden van elk pangsitvelletje een volle theelepel vulling en vouw het deeg als een zakje om de vulling.

Voor de saus is nodig:

1 ui

2 knoflooktenen

1 stuk gemberwortel van 3 centimeter

1 eetlepel sambal oelek

1/4 liter passata di pommodoro (gezeefde tomaten)

1 eetlepel suiker

water

mazena

olie

Fruit de in stukken gesneden ui en de geschilde en in plakken gesneden gemberwortel met de knoflook uit de knijper in olie. Voeg de gezeefde tomaten toe en de sambal oelek. Breng alles aan de kook, roer er wat suiker door en laat het mengsel op een laag vuur ongeveer een half uur pruttelen. Leng deze saus aan met ongeveer een kwart liter water. Maak een papje van 3 theelepels mazena en een beetje water. Roer dit papje door de hete saus en laat het een minuut zachtjes meekoken. Giet de saus door een zeef.

Serveer deze saus bij de in hete olie (circa 175 ß8 Celsius) gebakken pangsit.

De pangsit moet lichtbruin en knapperig zijn. De vulling gaar.