Ondieki duikt op 10 km onder een magische grens

OSLO, 12 JULI. Yobis Ondieki praat zacht, ingetogen en bescheiden. Hij loopt verschrikkelijk hard, sierlijk en bijna mechanisch. Zaterdagavond liep hij in Oslo de 10.000 meter in 26.58,38 seconden.

Tien kilometer onder de 27 minuten. Het was nog nooit eerder gebeurd. Vijf dagen slechts hield het record van Richard Chelimo stand, bijna tien seconden gingen er van af op de wonderbaan van Bislett, waar meer dan 20.000 toeschouwers zaten.

Dat was geen verbetering van een record, dat was een vernietiging. Een wonder ook, want de 32-jarige Keniaan die in de Verenigde Staten studeert, had de 10.000 meter tien jaar gemeden. In 1983 liep hij zijn persoonlijke toptijd van 28.25,44, dit jaar startte de wereldkampioen van Tokio slechts in drie grote vijf kilometer-wedstrijden.

“Een half jaar heb ik naar deze prestatie toegewerkt”, vertelde Ondieki. “Het was koud in Oslo, maar het moet mijn dag geweest zijn.” De Keniaan werkte in volstrekte stilte. Hij kwam pas één dag voor de wedstrijd naar de Noorse hoofdstad, na een hoogtetraining in de omgeving van het Zwitserse Sankt Moritz.

“Tien kilometer is zo lang, zo onberekenbaar. Je raakt de tel kwijt van de ronden, want als je gaat tellen lijkt de eindstreep verder. Voor mij zelf had ik het gevoel een dergelijke tijd te kunnen lopen, de indicaties waren er in de training, maar een wedstrijd is zo anders, want ik heb eigenlijk geen ervaring op deze afstand.”

Het Bislett-stadion was zaterdag van Yobes Ondieki, die zich ver verhief boven één aanwezige (Sigei) en een afwezige landgenoot (Chelimo). Hij bedankte het stadion voor de steun van de avond met een ereronde en zijn vrouw met de hulp van de laatste jaren met de bloemen van de winnaar.

De eerste wedstrijd van de “Gouden Vier” van het Grand-Prixcircuit was ingezet met een onmogelijk geacht wereldrecord op deze koude, winderige en natte Noorse avond. De beste seizoenprestaties van Trine Hattestad die voor eigen publiek de speer 72,12 meter liet zweven en de Ierse Sonia O'Sullivan die de 3000 meter in 8.28,74 liep, werden verdrongen door die ene gouden prestatie. De beloning was er naar, één kilo goud voor een Keniaan, die tien kilometer zo ver vindt.