Milde limieten te scherp voor meeste Nederlandse atleten

PAPENDAL, 12 JULI. Met de Nederlandse atletiekploeg voor het wereldkampioenschap wil het in aantal niet erg vlotten. Hoe fraai de 8OO-meter loper Marco Koers zich in Oslo met een derde plaats in 1.44.84 ook zoals verwacht bij de ploeg voegde, de ruimhartige KNAU krijgt geen grote ploeg bijeen. De jacht op de limieten lijkt wel in volle gang, maar beloftes inlossen is moeilijk, zo bleek zaterdag op Papendal nog eens.

In Ierland werkt discuswerper Erik de Bruin gestaag aan zijn goede vorm. Hij betwijfelt of hij bij het nationale kampioenschap over twee weken iets wil tonen. In Hardinxveld-Giessendam is zijn zusje aan het pakken voor het Europees jeugdkampioenschap in San Sebastian. Met die twee zit het wel goed. Over Marco Koers behoeft ook niemand zich zorgen te maken nu hij aan de formaliteiten heeft voldaan. Hij is gehard in zijn studentenbestaan in de VS. Gisteren had hij na zijn reis uit Oslo een tussenstop van vijf uur om vervolgens door te gaan naar de Universiade in Buffalo.

Van het lange afstandsfront melden zich in Duitsland tussen 14 en 22 augustus twee mannen en een vrouw voor de marathon. Maar het buurland van de organiserende natie heeft weinig mensen om bij de openingsceremonie achter de nationale driekleur het stadion van Stuttgart binnen te marcheren. Toch heeft de milde KNAU feitelijk het hek van de dam gehaald door nationale kampioenen met een B-limiet al rijp voor Stuttgart te noemen. “Zijn dat wel echte topsporters," vroeg Erik de Bruin zich al bedenkelijk af, maar werkelijk aan de orde lijkt die vraag niet. Op Papendal bleek zaterdag eens te meer, dat het gebaar van de atletiekunie geen rijen gegadigden losweekt.

Van de vraagtekens zochten 800 meter-loopster Stella Jongmans en 3000 meter-loopster Elly van Hulst zaterdag net als Koers naar succes in de rijke atletiekarena van Bislett in Oslo. Zij slaagden niet. Jongmans zesde plaats met 2.02.56 was verre van scherp genoeg. Elly van Hulst was met 8.58.15 en een tiende plaats ook boven de B-limiet. Tienkamper Van Balen scoorde in het Finse Oulu evenmin de score die noodzakelijk was, al stond ook hij op het lijstje van mogelijke gegadigden. In eigen land was de zaterdag op Papendal nog zwak presterende Jaqueline Goormachtigh met 60.36 zondag goed voor een B-limiet.

Op Papendal was feitelijk een blijde schare voor de helft van de oogst verwacht, maar dat viel bar tegen. Het werd een sfeerloze atletiek-bijeenkomst op het nationale sportcentrum, die een flauw aftreksel van een verbeten limietenjacht was, vond ook Bert Paauw, de technische baas van de KNAU. Hij zuchtte wat en vond dat hij aardig genoeg is geweest met zijn bedenksel van B-limiet en nationale titel. Hij zag Frans Maas, de aangekondigde verspringer, niet verschijnen, na twee buitenlandse wedstrijden zonder franje. Hij roemde de estafetteploeg bij de mannen, die risico nam en een wissel de mist in zag gaan. “Maar ze zijn het geld en de moeite, die er in is gestoken dit seizoen waard geweest. De sprinters hebben nu het gevoel, dat ze au serieux worden genomen. Toch zijn zij te ver verwijderd van de limiet van 39.1O om over uitzending na te denken.” De vrouwenploeg imponeerde hem evenmin. “Het is vreemd, dat de startloopster van de ploeg hier niet is, vanwege een communicatiestoornis.” Op de plaats van Claudia Elissen verscheen nu Angeligue Smit als eersteling. In Hengelo had deze formatie trouwens al het aanbod om een tweede keer te lopen naast zich neergelegd en daarmee ook niet de verbeeldingskracht gemponeerd.

Op het sportcentrum bleef de tevredenheid beperkt tot overwinningen van Esther Goossens op de 4OO meter en van Ton Baltus op de 8OO meter. De eerste liep 52.89, terwijl de B-limiet met 52.OO nog ver weg is. Baltus stopte zijn race na 1.46.77 en droomt van een wedstrijd, zoals Koers in Oslo had. De 28-jarige Zaankanter komt er alleen niet binnen. “Als je in een wedstrijd met mensen van 1.44 zit loopt je 1.45, maar hoe word je toegelaten wanneer je beste tijd in de 1.46 blijft omdat je niet binnen mag”, zo is het dilemma van zijn trainer Van Nisselroy.