Mexico en VS laten Chinezen dobberen

SAN DIEGO, 12 JULI. De Amerikaanse kustwacht heeft drie boten met in totaal 659 Chinezen aan boord, die ronddrijven op honderd kilometer van de Mexicaanse havenstad Ensenada, enige noodvoorzieningen gebracht.

De onrust onder de opvarenden, opeengepakt in vuile ruimtes zonder sanitaire voorzieningen, neemt toe nu onduidelijk blijft wat er met hen gaat gebeuren. De VS hebben aangeboden Mexico's onkosten te vergoeden als Mexico de vluchtelingen toelaat en terugstuurt naar China, voor zover ze niet als politiek vluchteling erkend worden. Mexico wil dit echter pas op zich nemen als de boten zich in de territoriale wateren van Mexico bevinden. Momenteel varen ze nog steeds in de internationale wateren. De onderhandelingen tussen de VS en Mexico gaan door. Het aantal Chinese vluchtelingen op boten in de buurt van Mexico zou inmiddels zijn opgelopen tot 1400, verdeeld over zeven boten. In Amerika wordt de affaire gezien als een testcase voor president Clintons belofte van vorige maand, om paal ten perk te stellen aan de immigratie van illegale Chinezen. (Reuter, AFP)