Marechaussee vrijgepleit van mishandeling asielzoeker

ARNHEM, 12 JULI. Er zal geen vervolging worden ingesteld tegen de twee marechaussees die op 10 april 1992 de mond van een Roemeense asielzoeker met tape hadden dichtgeplakt, waarna de man het bewustzijn verloor en een hartstilstand kreeg. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Arnhem vandaag bekendgemaakt.

Volgens persofficier mr. A.P. Besier is er onvoldoende verband aangetoond tussen het dichtplakken van de mond van de asielzoeker en het daarna geconstateerde hersenletsel. Als gevolg daarvan zal de Roemeen de rest van zijn leven gehandicapt blijven.

Het Openbaar Ministerie zegt dat de mond van de Roemeen slechts korte tijd dichtgeplakt is geweest. Bovendien was zijn neus vrij gehouden, terwijl er voortdurend op de man is gelet. De marechaussees vonden "aftapen' nodig omdat de Roemeen zich hevig verzette tegen uitzetting uit Nederland. Hij had een van de marechaussees gebeten.

De rechter-commissaris heeft een neuroloog gevraagd te onderzoeken of er verband was tussen het handelen van de marechaussees en het lichamelijk letsel van de Roemeen. De neuroloog liet weten dat het dichtplakken van de mond van de Roemeen geen verklaring geeft voor de ernstige hersenbeschadigingen. Op grond daarvan heeft het Openbaar Ministerie besloten van strafvervolging af te zien.