"Inlijving' van Sebastopol; Jeltsin "schaamt'zich voor besluit van parlement

MOSKOU, 12 JULI. President Jeltsin van Rusland heeft het besluit van het Russische parlement om de Oekraënse stad Sebastopol tot Russisch grondgebied te verklaren, scherp veroordeeld. “Ik schaam me voor ons parlement. Serieuze wetgevers gedragen zich niet op deze manier”, zei Jeltsin in Irkoetsk, waar hij een tussenlanding maakte op de terugweg van de economische topconferentie in Tokio.

Het parlement in Moskou nam vrijdag met 157 tegen drie stemmen een decreet aan waarin Sebastopol, thuishaven van de Zwarte Zee-vloot, tot Russische stad werd verklaard. De stemming verhoogt de al bestaande spanning tussen Rusland en de Oekrane over de verdeling van de vloot en over het eigendom van de nucleaire wapens in de Oekrane. Jeltsin en zijn Oekrainse collega Leonid Kravtsjoek kwamen vorige maand in beginsel overeen de voormalige Sovjet-vloot in de Zwarte Zee in tweeën te delen. Dat besluit stuitte echter op verzet van een deel van de bemanning, die voornamelijk uit Russen bestaat. Verschillende schepen hebben de Russische driekleur gehesen, en sinds 30 juni ook de rode vlag van de voormalige Sovjet-Unie.

Dit weekeinde betuigden enkele honderden Russen in Sebastopol hun steun aan het parlementsbesluit. Het presidium van het parlement van de Oekrane kwam echter speciaal bijeen om het Russische besluit te veroordelen als een schending van het internationale recht. Morgen beraad het voltallige parlement in Kiev zich over de kwestie.

Sebastopol ligt op de Krim, het schiereiland dat in 1783 bij het Russische rijk werd gevoegd. Dit gebeurde na een strijd met het Ottomaanse rijk die in Rusland nog altijd gevoelens van nationale trots losmaakt. Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov schonk de Krim in 1954 aan de Oekrane. Veel Russen kunnen het maar moeilijk verteren dat de onafhankelijkheid van de Oekrane de Krim, ook een populair vakantieoord, ineens tot buitenland heeft gemaakt. Het Russische parlement stelde vrijdag dat de marinebasis Sebastopol niet bij het geschenk van Chroesjtsjov was inbegrepen.

Jeltsin zei zaterdag dat de problemen over de Zwarte Zee-vloot en Sebastopol geleidelijk en vreedzaam moeten worden opgelost. “We kunnen onmogelijk een oorlog tegen de Oekrane beginnen”, zei Jeltsin volgens het persbureau Interfax.

Het besluit van vrijdag stuitte ook op kritiek van het Russische ministerie van buitenlandse zaken en van het Westen. “Dit is niet de tijd voor het Russische parlement om de spanning met de Oekrane te verhogen”, zei de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, Roman Popadiuk. Sebastopol maakt volgens hem integraal deel uit van de Oekrane.