Grams zou ook in buik zijn geschoten

BONN, 12 JULI. De RAF-verdachte Wolfgang Grams is bij zijn aanhouding, op zondag 27 juni in het station van het Mecklenburgse stadje Bad Kleinen, niet alleen van dichtbij door het hoofd maar ook in de buik geschoten. Dit heeft het televisieprogramma van het weekblad Der Spiegel gisteravond gemeld op gezag van de advocaat van Grams' ouders. Volgens de advocaat zou dat zijn gebleken uit een nadere sectie op het lijk, namelijk uit loodresten in de buikstreek.

Het weekblad zelf meldt vandaag dat bij de eerste sectie fouten zijn gemaakt. Het lijk zou te snel zijn gewassen, waardoor bloedsporen verloren zouden zijn gegaan. Op de videoband die een lid van het politiecommando heeft gemaakt van de arrestatie van Grams en zijn medeverdachte Birgit Hogefeld is niet te zien wie van zeer dichtbij op hem heeft geschoten toen hij gewond op de rails in het station lag.

De justitie te Schwerin, waar het onderzoek naar de gebeurtenissen op het station van Bad Kleinen wordt gedaan, betwijfelt dat de landelijke recherche (BKA) en de grenspolitie de gehele orginele videoband hebben afgestaan, wat heeft geleid tot geruchten dat er met het beeldmateriaal geknoeid is. Ook zou volgens Der Spiegel juist in Bad Kleinen geen geluidsband zijn gemaakt van het politie-radioverkeer, wat anders praktisch altijd zou gebeuren.

Duitse kranten spreken elkaar tegen over de status van de man die 27 juni tot vlak voor hun arrestatie met Grams en Hogefeld in een stations-koffieshop zat. Deze 43-jarige man wordt nu eens als politie-infiltrant beschreven, dan weer als een RAF-sympathisant die van opvatting veranderd was en de politie hulp had beloofd. De man zou 100.000 mark beloning hebben gehad en inmiddels voor zijn veiligheid naar de VS zijn gebracht.

In Wiesbaden, waar het BKA-hoofdkantoor staat, is het zaterdag niet tot de vooraf gevreesde ernstige rellen gekomen bij een demonstratie van circa 2.500 mensen tegen het politie-optreden in Bad Kleinen. De politie was zeer massaal en zichtbaar aanwezig (met 2.000 man), dat had volgens haar rellen voorkomen. Bij de Duitse justitie is intussen een tweede brief van de RAF binnengekomen, nadat het persbureau AFP te Bonn er vorige week al een had gekregen. In de nieuwe brief, verzonden door een “Kommando Wolfgang Grams”, worden aanslagen aangekondigd op mensen (en hun familieleden) van de BKA, de grenspolitie en inlichtingendiensten.

De Bondsdag heeft vandaag zijn zomervakantie onderbroken voor een debat over de arrestatie-actie in Bad Kleinen en over de vele tegenstrijdige informaties die daarover zijn verstrekt. De SPD zou in het debat het ontslag eisen van BKA-chef Hans-Ludwig Zachert en zijn plaatsvervanger. Minister van justitie Sabine Leutheusser-Scharrenberger (FDP) zou komen uitleggen waarom zij sinds 27 juni niet heeft verteld dat zij al sinds midden mei op de hoogte was van de geplande arrestatie-actie. Zaterdag zei zij dat zij slechts vertrouwelijk was ingelicht en haar wetenschap ook tegenover Bondsdagcommissies had beschouwd als “dienstgeheim”. De minister en FDP-voorzitter Klaus Kinkel hebben dit weekeinde herhaald dat zij een “verzoening” willen tussen de staat en de harde kern van de RAF. Tot die verzoening zou vervroegde invrijheidstelling van langdurig gevangen RAF-leden kunnen behoren, op voorwaarde dat zij het gebruik van geweld afzweren.