Franse munt nadert interventiepunt

ROTTERDAM, 12 JULI. De Franse franc bleef vanochtend op de Europese valutamarkten onder druk staan. Geruststellende woorden van de Franse premier Balladur ten spijt was de koers van de franc rond het middaguur gezakt tot een nieuw dieptepunt ten opzichte van de Duitse mark van 3,4130. De Franse munt nadert daarmee het interventiepunt in het Europese Monetaire Systeem (EMS) dat ligt op 3,4105.

Volgens valutahandelaren hield de Franse centrale bank vanochtend de koersontwikkeling scherp in de gaten maar was van steunaankopen nog geen sprake. De plotselinge terugval van de franc had ook ongunstige gevolgen voor enkele andere zwakke Europese munten (onder andere de Zweedse kroon, de Spaanse peseta en de Belgische franc). Valutahandelaren spreken van een algemene ommedraai op de markt.

De handel verwacht dat de Duitse Bundesbank ondanks de recente Frans-Duitse fricties op monetair gebied uiteindelijk de Fransen te hulp zal schieten via een nieuwe renteverlaging. Maar of dat deze week al zal gebeuren wordt betwijfeld. “Wellicht laten de Duitsers Parijs nog een week in zijn sop gaar koken”, zegt een valutahandelaar.

De Franse premier Edouard Balludur heeft in interviews nog eens nadrukkelijk gesteld dat hij vanwege de druk op de franc niet van plan is zijn economisch beleid te veranderen. De franc zal, aldus Balladuur, ook beslist het EMS niet verlaten.

De opmars van de Amerikaanse dollar houdt aan. Nadat de dollar vrijdag al twee cent steeg tot 1,9360 gulden, noteerde de greenback vandaag rond het middaguur in Amsterdam nog eens ruim anderhalve cent hoger op 1,9510 gulden. Handelaren schrijven de vraag naar dollars voornamelijk toe aan speculaties over verdere renteverlagingen in Europa, waarbij de Bundesbank het voortouw zou moeten nemen, gevolgd door de centrale bank van Frankrijk. Verder had het in de nacht van vrijdag op zaterdag getekende handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Japan een positief effect op de dollarkoers.