Clinton: aanval van N-Korea wordt niet getolereerd

SEOUL, 12 JULI. De Amerikaanse president Bill Clinton heeft zaterdag in krachtige bewoordingen communistisch Noord-Korea te verstaan gegeven dat dat land zijn nucleaire dreiging moet laten varen of anders een vernietiging met kernwapens over zichzelf afroept.

Clinton zei dit tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea, een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in Oost-Azië. De president bezocht, gestoken in een groen legerjack en voorzien van een honbalpet, onder meer de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea, bij het plaatsje Panmunjom, waar hij met een verrekijker naar de Noordkoreaanse troepen keek. Noord-Korea wordt er door internationale deskundigen van verdacht bezig te zijn met het fabriceren van kernwapens, hoewel het land dit ontkent en zegt alleen aan de vreedzame ontwikkeling van kernenergie te werken.

“Het heeft voor hen geen enkele zin kernwapens te maken”, zei Clinton, “want als ze ooit tot het gebruik ervan over zouden gaan, zou dat het einde van hun land betekenen.” Op welke manier dat einde tot stand zou komen en of de VS terug zouden slaan met kernwapens maakte Clinton niet duidelijk. Hij wandelde de Brug Zonder Terugkeer op, die de twee landen scheidt. “Op een dag zal dit weer één land zijn”, voorspelde Clinton.

Zijn minister van defensie, Lee Aspin, die de president op zijn reis vergezelde, zei tegen zijn Zuidkoreaanse ambtgenoot Kwon Young Hae dat Washington een “betrouwbare” strategie heeft om Noord-Korea te weerstaan. Aspin en Clinton, die gisteren weer vertrokken, zegden Seoul toe dat het aantal Amerikaanse militairen in Zuid-Korea, dat de afgelopen jaren werd verminderd, niet verder zal worden teruggebracht en zal worden gehandhaafd op het huidige aantal van 36.000.

De VS en Noord-Korea voeren aanstaande woensdag in Genève weer overleg, naar aanleiding van de Noordkoreaanse aankondiging, begin dit jaar, zich terug te zullen trekken uit het Non-Proliferatie Verdrag (NPV), dat de verdere verspreiding van kernwapens moet voorkomen. Noord-Korea nam deze stap om te ontkomen aan verdere controle op zijn nucleaire installaties. Maar vorige maand stelde Pyongyang de beslissing uit het NPV te treden uit. Clinton zei zaterdag dat de VS maatregelen zullen treffen tegen Noord-Korea indien het land de inspecties blijft weigeren. (AP, Reuter)