Chemieconcern DSM grote ster op afwachtende beurs

AMSTERDAM, 12 JULI. Het chemieconcern DSM was vanmorgen de grote uitblinker op de Amsterdamse effectenbeurs, die met een lichte stijging profiteerde van de ontwikkelingen op de internationale valutamarkt. Het aandeel-DSM noteerde rondom het middaguur 96,70 gulden, 1,60 gulden meer dan het slot van vrijdag.

AMSTERDAM De belangstelling voor DSM kwam voornamelijk van grote buitenlandse beleggers, die de afgelopen weken al massaal aandelen hebben ingekocht van de grote Duitse chemie-concerns Basf, Bayer en Hoechst. Vrijwel meteen na de opening van de beurs vloog de koers 2,80 gulden omhoog naar 97,90 gulden. De verwachting van beleggers is dat de resultaten van DSM en andere chemieconcerns op lange termijn zullen herstellen. De Nederlandse beleggers hebben aanzienlijk minder interesse voor het Limburgse chemie-bedrijf en hebben meer oog voor de resultaten op korte termijn die niet geweldig zijn.

In vergelijking met de spectaculaire recordjacht van vorige week was de stijging vanmorgen op de beurs heel rustig. Rondom de middag noteerde de EOE-index 333,28 punten, 0,48 punt hoger dan het slot van vrijdag. De hogere dollar die over tegen de weerstandgrens van 1,95 gulden heenkroop, had een positieve invloed op de dollargevoelige beurs. Handelaren spraken van een adempauze, waaraan de vakantieperiode en het ontbreken van groot bedrijfsnieuws niet vreemd zijn.

Rondom de middag noteerde de dollar 1,9508 gulden. De wankele positie van de Franse franc was gunstig voor de Amerikaanse dollar, die ook profiteerde van de G7-afspraken in Japan. De vraag naar dollars werd door handelaren ook toegeschreven aan speculaties over verdere renteverlagingen in Europa. Daarbij zou de Bundesbank het voortouw moeten nemen, gevolgd door de centrale bank van Frankrijk. “De Franse franc heeft hulp nodig en mensen denken dat de Bundesbank iets gaat doen”. Hoewel het er in de vroege ochtenduren niet naar uit zag, naderde de franc de bodemkoers (32,847 per honderd) tegen het middaguur met rasse schreden. Tegen het middaguur noteerde de franse munt 32,955 tegen 33,040 bij het slot op vrijdag.

Op de valuta-afdelingen van de grote banken was het een drukte van belang. Vooral het gerucht dat Frankrijk Duitsland onder druk zou hebben gezet de rente te verlagen omdat de franc anders uit het Europese Monetaire Stelsel (EMS) zou worden gehaald, werd steeds hardnekkiger. Ook zou de Banque de France de franc steunen door middel van interventies.

Heineken was 90 cent lager op 179,60 gulden en KLM moest vier dubbeltjes inleveren op 29,20 gulden. Unilever gaf eveneens vier dubbeltjes af op 201,30 gulden.

Het merendeel van de hoofdfondsen lag er enkele dubbeltjes tot kwartjes beter bij. Wel gleden de koersen in de loop van de ochtend wat af. Op de lokale markt was een winst van 3 gulden weggelegd voor Ahrend op 80 gulden. Nedcon veroverde 2 gulden op 61,50 en Ubbink ging 1,70 gulden vooruit naar 84,20. Scheepsbouwer Van der Giessen voegde 5 gulden aan de prijs toe op 240.

De Europese Optiebeurs begint met de handel in opties op aandelen van het fonds IHC Caland met ingang van 14 juli. Dit heeft de Optiebeurs vanmorgen bekend gemaakt. IHC Caland is een bouwer van baggerschepen en produceert materiaal voor de off shore-industrie zoals gepatenteerde aanmeersystemen voor olietankers bij boortorens in de zee. De handel begint woensdag om 12.00 uur op de vloer van de Optiebeurs, waar contracten van drie en zes maanden worden verhandeld. het aandeel van IHC Caland noteerde vanmiddag 31,40 gulden tegen een slot van 31,50 gulden vrijdag. Er was geen handel in de stukken.

TOKIO Op de beurs van Tokio werd maandag de stijgende lijn van de vorige week nog even doorgetrokken. Het Nikkei-225-gemiddelde mocht even ruiken aan de psychologisch belangrijke 20.000 punten-grens, maar eindigde door winstnemingen op 19.908,00, een winst van 102,61 punten. Er werden 230 miljoen aandelen verhandeld.