Brad

Brad. Shame (Sony 473596 2)

De leden van de succesvolle groep Pearl Jam uit Seattle vinden ook nog tijd voor allerlei zij-projecten. Zo heeft gitarist Stone Gossard met drie andere muzikanten onder de naam Brad een cd gemaakt met muziek die niet, zoals die van veel groepen uit Seattle, gebaseerd is op een explosieve stijl. Het zijn langzame, bijna slome nummers die rustig opbouwen en de verschillende instrumenten gelijkwaardig aan bod laten komen. De gitaren blijven beheerst, er is een rollende bas die melodieus bespeeld wordt, de drums zijn sober en eenvoudige pianoloopjes sieren een enkel nummer. Tegenover het kalme instrumentarium staat de beurtelings gemene en wanhopige stem van zanger Steve Smith. Hij zingt niet erg afwisselend maar heeft een makkelijke dictie en een volle klank. In een kabbelend nummer als 20th Century, de huidige single, sneert zijn machtige geluid en in het snellere Raise Love improviseert hij zo'n beetje. Veroverend aan Brad is de ontspannenheid waarmee de nummers tot stand lijken te komen. De emoties worden nergens opgedrongen. Er wordt tijd genomen voor lange intro's en het uitbouwen van een mooi gitaargeluid tot een volwaardig riff. Soberheid en spanning blijven hier in een mooi evenwicht.

Brad. Shame (Sony 473596 2)

    • Hester Carvalho