Benazir Bhutto organiseert een "mars op Islambadad'

ISLAMABAD, 12 JULI. De Pakistaanse oppositieleidster Benazir Bhutto zal vrijdag een demonstratieve optocht naar de hoofdstad Islamabad leiden. Een woordvoerder maakte dat gisteren bekend. Bhutto dreigde vorige week al met een mars op de hoofdstad als premier Nawaz Sharif geen gehoor zou geven aan haar eis nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De woordvoerder zei te verwachten dat tienduizenden aanhangers van Bhutto aan de manifestatie zullen deelnemen.

De aankondiging van de demonstratie is een reactie op een uitnodiging voor een gesprek, afgelopen donderdag, van premier Sharif. Bhutto wees de uitnodiging zaterdag in een brief van de hand. Zij eist de instelling van een regering van nationale eenheid, constitutionele hervormingen om de president het recht te ontnemen het parlement te ontbinden en tussentijdse verkiezingen.

Bhutto zegt verkiezingen als de enige mogelijkheid te zien om een eind te maken aan de machtsstrijd tussen Sharif en president Ghulam Ishaq Khan. Die ontstond in februari, toen de premier een poging deed de president zijn bevoegdheid te ontnemen het parlement te ontbinden. In april volgde de tegenzet van Khan. Hij ontsloeg Sharif, op beschuldiging van corruptie en wanbestuur. Een maand later maake het Pakistaanse Hooggerechtshof het besluit van de president ongedaan en trad Sharif weer aan.

Medewerkers van Sharif zeggen dat de regering geen verkiezingen wil houden tot na het aftreden van president Khan in december. De president, die Sharif slecht gezind is, zou in zo'n geval gerechtigd zijn een voorlopige premier aan te wijzen om de verkiezingen te organiseren.

Nadat Khan de premier in april had afgezet, nam Bhutto's Pakistaanse Volkspartij deel aan een tijdelijke regering. Bhutto liet haar echtgenoot Ali Zardari, die tot dan gevangen zat op beschuldiging van malversatie en corruptie tijdens haar regering (1988-1990) opnemen in de regering - zijzelf bleef er buiten. Maar de interim-regering moest het veld ruimen toen het Hooggerechtshof vorige maand de stap van Khan onrechtmatig verklaarde en de president dwong Nawaz Sharif in zijn ambt te herbenoemen.

Bhutto heeft de president vorige week opgeroepen - ondanks haar eigen eis hem die bevoegdheid te ontnemen - het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te roepen. Sharifs regering zit officieel tot 1995. (Reuter)