Assemblee Rusland aanvaardt grondwet

MOSKOU, 12 JULI. In Moskou heeft vanmiddag de Constitutionele Vergadering met 433 van de 685 stemmen de ontwerp-grondwet van president Jeltsin goedgekeurd. Jeltsin zei voor de stemming dat zonder een oplossing van het constitutionele conflict verdere hervormingen onmogelijk zijn.

Jeltsin had dit weekeinde nog veranderingen aangebracht in de tekst van de ontwerp-grondwet, om die aanvaardbaar te maken voor de 88 "federale subjecten', de autonome gebieden en regio's en de republieken. Conform die amendementen zullen alle subjecten “gelijkberechtigd” zijn. Jeltsin heeft hiermee geen gehoor gegeven aan het pleidooi van de etnische republieken om hun meer privileges te geven dan de gewone districten. Dit is kennelijk aanvaardbaar voor de rijke regio's, die zich stoorden aan het feit dat hun belastingafdrachten veelal bestemd zijn om de doorgaans armere republieken op de been te houden. De afgelopen weken hebben diverse regio's, zoals Sverdlovsk, Vologda en Vladivostok, zichzelf eenzijdig tot republiek uitgeroepen. Jeltsin bestempelde dit vanmorgen als “gevaarlijk” maar voegde er aan toe dat de economische verhoudingen nog besproken moeten worden.

De ontwerp-grondwet is het resultaat van een compromis tussen het presidentiële kamp en het concurrerende Volkscongres. Dit parlement heeft geruime tijd gewerkt aan een eigen versie, tot uiteindelijk werd besloten beide versies "in elkaar te schuiven'. Er zijn de afgelopen anderhalve maand in totaal meer dan vijfduizend amendementen behandeld. (Reuter)