Alberda puzzelt met opstelling EK na dubbele winst

DEN BOSCH, 12 JULI. De overwinningen in de World League van de Nederlandse volleybalmannen op de zwakke Finnen geven een goed inzicht hoe het nationale team gaat spelen bij het Europese kampioenschap dat in september in Finland wordt gespeeld.

Bondscoach Joop Alberda had aanvankelijk het voornemen pas op 1 augustus zijn tactische systeem te bepalen, dat in hoge mate van invloed is op de keuze voor het definitieve twaalftal. De keuzemogelijkheden bestonden uit het traditionele systeem, waarbij spelers met dezelfde speltaken in elkaars diagonaal worden opgesteld, of "het systeem van de toekomst', zoals Alberda het noemt. Dat vereist veel meer allroundcapaciteiten van de spelers. Afgelopen zaterdag liet Alberda weten dat hem inmiddels de tijd ontbreekt reeds in september het speltype in te voeren dat hem bij de Olympische Spelen van Atlanta voor ogen staat. Het ontbreken van cruciale spelers heeft nu al de keuze bepaald op de "diagonalen-opstelling'. Dat betekent dat eerste spelverdeler Peter Blangé - die vrijdag de training hervat - tegenover libero Olof van der Meulen komt te staan. Voor de twee posities van middenspeler aan het net komen allereerst Ronald Zoodsma en Henk-Jan Held in aanmerking, terwijl de aanvalsposities zullen worden bezet door Ron Zwerver en Rob Grabert of Marko Klok. Voor de rol van tweede spelverdeler moet Alberda kiezen tussen Jeroen Bijl en Arnold van Ree. Het contract van Ron Zwerver bij de Italiaanse volleybalclub Sisley Treviso is opengebroken en met een jaar verlengd. Jan Posthuma keert Treviso vrijwel zeker de rug toe en vertrekt naar Montichiari.