Zwitsers vechten voor hun kazen

ZÜRICH, 10 JULI. Zwitserland vecht voor het alleenrecht op de produktie van zijn beroemdste kazen, Gruyère en Emmental. Vijand is de Europese Gemeenschap, die nieuwe regels opstelt voor de bescherming van namen van voedingsprodukten. Gruyère en Emmental dreigen nu op de lijst van "generieke produkten' te belanden, produkten waarvan de naam niet langer beschermd is. Dat betekent dat voortaan elke lidstaat van de EG kaas mag produceren met de naam Emmental of Gruyère.

De lidstaten hebben tot 15 juli de tijd om produkten voor te dragen voor de "generieke lijst'. Een aantal landen, waaronder Nederland, wil Gruyère en Emmental op die lijst hebben. Als een produkt eenmaal op de lijst van generieke produkten staat, komt het er niet meer af.

De Zwitserse kaasmakers zijn woedend. Jaarlijks exporteren zij 30.000 ton Emmental (60 procent van de totale produktie) en 6.000 ton Gruyère (25 procent van de produktie) naar de EG-landen. “Dit zijn typisch Zwitserse produkten die worden vervaardigd volgens speciale produktiemethoden”, zegt Philippe Spoerri van het ministerie van landbouw in Bern.

Franse en Duitse versies van Emmental en Gruyère worden nu nog verkocht onder andere namen, maar onder de nieuwe EG-regelgeving mogen zij hun kazen verkopen als Emmental en Gruyère, zonder vermelding van het land van herkomst. Volgens de nieuwe regels wordt het de Zwitserse kaasmakers verboden om op hun kaas het woord "Zwitsers' te vermelden. (Reuter)