Zoetermeer en Zaandam de boer op met luxe villawijken

ROTTERDAM, 10 JULI. "Unieke villawijken': met deze veelomvattende omschrijving gaan zowel Zoetermeer als Zaanstad de boer op met hun plannen voor bijzondere woonprojecten. Vooral in Zoetermeer zijn het buitenlandse architecten die het beeld bepalen.

Bij de aanleg van de Floriade is al vooruitgelopen of een toekomstig gebruik van het terrein voor woningbouw. Dertig architecten zijn gevraagd op een gedeelte ervan, vlak bij de waterpartijen, op kavels van vijf- tot negenhonderd vierkante meter, tussen de veertig en de vijftig villa's te bouwen die tussen de zeven ton en 1,2 miljoen gulden zullen kosten. Potentiële kopers kunnen bij de ontwikkelaar, Geerlings Vastgoed, boeken bekijken met ander werk van de betrokken architecten om te zien welke hen het meest aanspreekt. Die architect maakt vervolgens een schetsontwerp en de aannemer raamt de bouwkosten. Pas als er een definitief ontwerp ligt, aldus Geerlings, moet de koper een beslissing nemen.

Van de dertig architecten komen er twee uit Nederland, Rem Koolhaas en Ben van Berkel. Enkele van de buitenlanders zijn: Franklin Israel, Steven Holl (die onlangs een masterclass verzorgde aan het Berlage Institute in Amsterdam), Bernard Tschumi, Philip Johnson, Hariri & Hariri, Peter Eisenman, Frank Gehry, John Hejduk en Arquitectonica (allen uit Amerika); de Fransman Christian de Portzamparc, de Italiaan Aldo Rossi, de Duitser Hans Kollhoff (die nu bouwt op het KNSM-eiland in Amsterdam), de Mexicaan Enrique Norten en de Japanners Toyo Ito en Arata Isozaki.

Geerlings Vastgoed wijst potentiële kopers op de beleggingswaarde van een dergelijk huis. “Want in het verleden is al gebleken dat een huis van Rietveld, Berlage, Kropholler etc. meer waard is dan een doorsnee huis. Laat staan dan een huis van Rem Koolhaas.”

De gemeente Zaanstad heeft een publieke-private samenwerking gesloten met Volker Stevin Ontwikkelingsmaatschappij en het Bouwfonds Woningbouw voor de bouw van een nieuwe wijk van 527 woningen op een twaalf hectare grote eiland in de Zaan. Het plan past binnen het Zaanoever-project van de gemeente, waarbij wordt geprobeerd de oevers meer te gebruiken voor wonen en recreatie.

Als supervisor van de bouw, die volgend jaar moet beginnen, is de Haarlemse landschapsarchitect Alle Hosper aangesteld. Als architecten zijn aangezocht de Nederlanders Rudy Uyttenhaak, Groosman Partners, Roelf Steenhuis en het Engelse bureau Maccreanor + Lavington. Onder het motto "Een Aparte Status in Zaandam' vergelijkt de gemeente het eiland met Ile de la Cité in Parijs en de eilanden in de Moldau bij Praag.

Het stedebouwkundige plan van Hosper, dat naar zijn zeggen op Finland is genspireerd, voorziet in verschillende woonmilieus rond een groene, wigvormige ruimte. Bij de opening naar de stad zijn een langwerpig gebouw en een plein geprojecteerd, waarlangs het verkeer vanaf de nieuwe dam het eiland kan bereiken. Het bestaande kantoorgebouw aan de noordpunt blijft staan; daarnaast worden horeca en een bedrijfsruimte, mogelijk met een kinderdagverblijf, in de bebouwing opgenomen.

Aan de noordkant van het eiland komt een jachthaven rondom de William Pont-brug, die dan alleen voor voetgangers en fietsers toegankelijk zal zijn. Voor het gemotoriseerde verkeer wordt een dam aangelegd. Van de 527 woningen worden er 154 gebouwd in de sociale huursector. 373 koopwoningen zullen tussen de twee en de vijf ton gaan kosten.