Winst dollar, beursrecords duren voort

PAG.17 BEURSOVERZICHT AMSTERDAM, 10 JULI. Na de reeks koersrecords eerder deze week zijn de aandelenkoersen op de internationale effectenbeurzen, waaronder Amsterdam, gisteren opnieuw over een breed front flink gestegen. Vooral de forse koersstijging van de dollar was daar debet aan.

De dollarkoers tegenover de valuta's van het EMS is nu gestegen naar het hoogste peil sinds september 1991. Aan het eind van de handel noteerde de dollar ruim anderhalve cent hoger op 1,9360 gulden. Ten opzichte van de Duitse mark stond de dollar twee pfennig hoger op ruim 1,72 D-mark. De dollar won ook aan kracht tegenover de Japanse munt op 109,65 yen.

De Amerikaanse munt lag goed in de markt door de mogelijke renteverlaging in Duitsland en de problemen rond de Franse franc. Nu de franc in de problemen is gekomen verwachten veel handelaren dat Duitsland de rente zal verlagen om zo Parijs te steunen. Daarbij speelde gisteren ook nog een rol dat de dollarkoers in de naar verhouding dunne zomerhandel sterk reageerde op een grote kooporder, waarachter de Abu Dhabi Investment Authority werd vermoed.

Op de Amsterdamse effectenbeurs waren de koersstijgingen weliswaar beduidend minder fors dan donderdag, maar hadden wel tot gevolg dat bij zeer hoge omzetten dertien van de veertig hoofdfondsen stegen naar een nieuw hoogtepunt van dit jaar. Ook de indices verbeterden hun records.

De CBS-koersindex algemeen kwam na een stijging van 0,6 punt uit op 232,3, terwijl de EOE-index met 0,80 punten klom naar 332,80. Na drie dolle dagen op Wall Street waarbij de koersen op en neer gingen, kwam de Amerikaanse beurs gisteravond enigszins tot rust. Volgens handelaren is er deze week goed verdiend door de sterke koersbewegingen. Op de laatste dag van de beursweek deed het Dow Jones-gemiddelde het rustig aan en sloot met een winst van 6,65 punten op 3521,07 punten.

“We hebben twee sterke dagen gehad na een zwak begin”, aldus een tevreden handelaar. De angst voor inflatie is geheel verdwenen. Dinsdag gingen de noteringen onderuit door het inflatiespook. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde sloot toen met een min van 34 punten.