Vanenburg naar koploper Japanse tweede divisie

EINDHOVEN, 10 JULI. Gerald Vanenburg vertrekt naar de Japanse profcompetitie.

De speler van PSV bereikte gisteren een principe-akkoord voor tweeëneenhalf seizoen bij Yamaha Football. De club uit Iwate, een stadje op twintig kilometer van Tokio, is koploper in de tweede divisie en hoopt in de tweede helft van de competitie te promoveren naar de hoogste klasse in Japan, de J-League.

Vanenburg speelde twaalf seizoenen in de hoogste klasse van Nederland, bij Ajax en PSV. “Ik was toe aan wat anders. In Nederland heb ik alles gezien. Een topspeler moet een keer in het buitenland hebben gespeeld”, reageerde hij op zijn vertrek. Het eerste contact tussen de partijen werd gelegd door Hans Ooft, bondscoach van Japan en voormalig trainer van Yamaha. “Ik heb moeite gehad met een transfer in het verleden. Verschillende keren heeft de gelegenheid zich voorgedaan, maar nooit is het gelukt, mede door blessures.” Begeleid door de vakbond VVCS vertrekt Vanenburg volgende week naar Japan, waar hij een medische keuring ondergaat en het contract zal tekenen. De 29-jarige middenvelder en international speelde sinds 1986 bij PSV, voor die tijd bij Ajax. In Eindhoven voetbalde hij de eerste jaren sterk. In 1988 won hij met PSV de Europa Cup voor landskampioenen. Sinds zijn komst behaalde de club vijf landstitels en drie KNVB-bekers.

Vanenburg baarde in 1989 opzien door een contract voor het leven te tekenen in Eindhoven. Een verbintenis die hem tot 1997 als voetballer aan de club verbond en hem in de jaren daarop garandeerde van een bovenmodaal inkomen tot zijn zestigste. PSV voorkwam op die manier dat AS Roma hem kocht.