Tankauto met LPG vliegt uit de bocht

ZWIJNDRECHT, 10 JULI. Een met 20.000 kilo LPG geladen tankauto uit België is gistermiddag in Zwijndrecht uit een bocht gevlogen en gekanteld. De auto raakte zwaar beschadigd. Het vrachtverkeer met gevaarlijke stoffen moest urenlang omgeleid worden.

Een groot gebied in de omgeving van het ongeluk werd afgezet. Maar kort na half acht, toen de wagen weer op zijn wielen getakeld was, konden politie en brandweer zeggen dat het allemaal goed afgelopen was. De oplegger met LPG werd toen achter aan andere trekker naar het Botlekgebied gebracht, waar hij ook vandaan kwam.

Het ongeluk gebeurde omstreeks half drie 's middags. De politie vermoedt dat de 30-jarige chauffeur uit Antwerpen te hard heeft gereden. Maar die zegt dat het ongeluk is gebeurd toen hij uitweek voor een fietser. De vrachtwagen heeft twee lichtmasten geramd. Na vijftig meter kwam hij op zijn kant tot stilstand.

De politie zette voor alle zekerheid meteen een gebied met een straal van tweehonderd meter rond de vrachtwagen af. Er was eerst sprake van dat een negen verdiepingen tellende flat zou moeten worden ontruimd, maar dat bleek later toch niet nodig.

Het gemeentebestuur van Zwijndrecht vindt dat de route voor gevaarlijke stoffen binnen de bebouwde kom van Zwijndrecht en Dordrecht tot ernstige calamiteiten voor de bewoners kan leiden. De route loopt langs dichtbevolkte wijken en dat vindt het gemeentebestuur onaanvaardbaar. Er is al enige tijd overleg tussen gemeenten, rijk en provincie over omleggen van de route. Naar aanleiding van het ongeval wil Zwijndrecht maandag weer met de provincie en met Verkeer en Waterstaat praten over een andere route voor gevaarlijke stoffen.