Ramsj

James Lincoln Collier: Benny Goodman and the Swing Era Gebonden, Oxford University Press 1989 van ƒ 62,85 voor ƒ 24,50. Van Gennep, Amsterdam.

Sally Placksin: Jazzwomen, 1900 to the Present Paperback, Pluto Press 1985 van ƒ 19,90 voor ƒ 7,90. Van Gennep, Amsterdam.

Ruud Kuyper: Miles Davis dichterbij Paperback, Luitingh 1988 van ƒ 24,90 voor ƒ 8,95. De Slegte.

Leo Feigin (red.): Russian Jazz, New Identity Gebonden, Quartet Books 1985 van ƒ 54,00 voor ƒ 19,90. Van Gennep, Amsterdam.

Mike Pinfold: Louis Armstrong, His Life & Times Gebonden, Spellmount Ltd/Universe Books van ƒ 44,25 voor ƒ 14,90. De Slegte.

John Chilton: Sidney Bechet, The Wizard of Jazz Gebonden, Oxford University Press 1987 van ƒ 55,40 voor ƒ 17,90, Van Gennep, Amsterdam.

Ian Carr: Keith Jarrett, The Man and his Music Gebonden, Grafton Books 1991 van ƒ 62,50 voor ƒ 22,90. Van Gennep, Amsterdam.

James Lincoln Collier: Benny Goodman and the Swing Era Gebonden, Oxford University Press 1989 van ƒ 62,85 voor ƒ 24,50. Van Gennep, Amsterdam.

Gaf bij verschijnen minder aanleiding tot polemiek dan Colliers eerdere biografieën over Louis Armstrong en Duke Ellington. Zoals de titel al suggereert worden vooral de vooroorlogse jaren van de "King of Swing' beschreven, waarbij niet veel nieuws boven water komt. Een degelijk naslagwerk is dit kloeke boek (400 blz) dank zij een uitgebreid notenapparaat en dito index wel.

Sally Placksin: Jazzwomen, 1900 to the Present Paperback, Pluto Press 1985 van ƒ 19,90 voor ƒ 7,90. Van Gennep, Amsterdam.

Een pionierswerk over andere pioniers: vrouwen in de jazzmuziek.

Zingen, mooi zijn en misschien piano spelen, veel meer keus was er niet voor vrouwen die de jazz in wilden. Omdat er in deze situatie nog maar weinig veranderd is, verdient Placksins boek, hoe onvolledig en willekeurig ook, nog steeds de aandacht.

Ruud Kuyper: Miles Davis dichterbij Paperback, Luitingh 1988 van ƒ 24,90 voor ƒ 8,95. De Slegte.

De merendeels eerder in het maandblad Jazz Nu gepubliceerde hoofdstukken van dit boek hebben zo'n hoog autobiografisch gehalte dat menig criticus het destijds niet laten kon: "Ruud Kuyper dichterbij' schreef de één, "Dichter bij Miles Davis' de ander. Toch komen behalve Miles Davis ook Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter en Joe Zawinul in dit boek aan het woord.

Leo Feigin (red.): Russian Jazz, New Identity Gebonden, Quartet Books 1985 van ƒ 54,00 voor ƒ 19,90. Van Gennep, Amsterdam.

Een interessante bundel die aansluit op het in 1983 verschenen pionierswerk Red & Hot, the Fate of Jazz in the Soviet Union van S. Frederick Starr. Essays over de stand van zaken in de "Russische' jazz, verslagen over culturele uitwisseling - het Ganelin Trio in Londen, het ROVA kwartet in de USSR - met aan het eind een nogal in mineur gesteld verhaal over Leo Records, het platenlabel van de eindredacteur. Het label bestaat niettemin nog steeds en heeft inmiddels zo'n 80 cd's met merendeels "Russische' jazz in het Westen weten te verspreiden.

Mike Pinfold: Louis Armstrong, His Life & Times Gebonden, Spellmount Ltd/Universe Books van ƒ 44,25 voor ƒ 14,90. De Slegte.

Voor hen die wel veel maar niet alles van Louis Armstrong willen weten is deze biografie met ruim 50 foto's heel geschikt. Wie verder wil, werpe een blik in de bibliografie die zo'n zeventig items bevat. De vijftien pagina's lange "Satchomography' is minder door de tijd achterhaald dan het lijkt. Veel lp's zijn - lekker goedkoop - ongewijzigd op cd gezet. Ook andere delen uit deze serie, Fats Waller, Bunk Johnson, Gene Krupa en Dizzy Gillespie, liggen in beperkte mate nog steeds in de ramsj.

John Chilton: Sidney Bechet, The Wizard of Jazz Gebonden, Oxford University Press 1987 van ƒ 55,40 voor ƒ 17,90, Van Gennep, Amsterdam.

De eerste grote biografie over de man die na Armstrong de grootste solist van de vroege jazz was. Al in de jaren twintig bezocht hij Europa, waarbij hij optrad tot in Rusland toe. Hij zat een jaar in een Parijse gevangenis, en keerde na vele omzwervingen in '51 in Frankrijk terug waar hij bleef wonen tot aan zijn dood. De tekst van Chilton, die ook biografieën over Armstrong en Billie Holiday schreef, zijn zowel leerzaam als onderhoudend. Dat geldt ook voor de foto-katerns waarin Bechet in vele hoedanigheden te zien is: als bajesklant, als trotse autobezitter en ook met "onze eigen' Dutch Swing College Band.

Ian Carr: Keith Jarrett, The Man and his Music Gebonden, Grafton Books 1991 van ƒ 62,50 voor ƒ 22,90. Van Gennep, Amsterdam.

Nadat Keith Jarrett al op zijn zesde (na een schooltoets) geniaal werd bevonden, vergde het nog een massa leed en loutering voor hij tenslotte ook heilig werd verklaard. Door de auteur van dit boek die zijn hallelujah gelukkig door een hele hoop feiten laat volgen: een flink notenapparaat, een bibliografie, een volledige discografie tot januari '89 en een uitgebreide index.