RAF dreigt met hervatting acties wegens "executie'

BONN, 10 JULI. De terroristische Rote Armee Fraktion (RAF) beschouwt de op 27 juni op het station van het Mecklenburgse Bad Kleinen bij zijn arrestatie om het leven gekomen Wolfgang Grams als “geëxecuteerd” door de Duitse politie.

Daarom kan er geen sprake meer zijn van deëscalatie van de strijd tussen de RAF en de Duitse staat en zijn “systeem”, want “de uitgangspositie” daarvoor bestaat sinds “de terreur van de staat” in Bad Kleinen niet meer. Met een brief van deze strekking aan het Franse persbureau AFP te Bonn heeft de RAF voor het eerst gereageerd op de arrestatie in Bad Kleinen, waarbij Grams om het leven kwam nadat hij zelf een lid van het anti-terreurcommando van de grenspolitie (GSG-9) had gedood. Hoewel het onderzoek nog loopt, staat voor de RAF vast dat Grams geëxecuteerd is. De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) beoordeelt de RAF-brief als "authentiek'. Hij moet serieus worden genomen en geldt als een bevestiging van onze waarschuwing dat op nieuwe RAF-aanslagen moet worden gerekend, aldus een woordvoerder. Uit de brief zou blijken dat de schrijvers afstand nemen van de schriftelijke verklaringen van 10 april 1992 van een groep langdurig gevangen RAF-leden. Die hadden daarin gezegd dat zij principieel bereid zijn geweld tegen personen af te zweren in ruil voor vervroegde invrijheidstelling, mits geen RAF-leden om het leven zouden komen, bijvoorbeeld bij arrestatie-acties. De verklaring van april 1992 is ten onrechte “als een teken van zwakte” uitgelegd, waarschuwt de op 6 juli geposte RAF-brief. Inmiddels heeft de officier van justitie in Schwerin gisteren de verrassende mededeling gedaan dat hij beschikt over video-opnamen van de arrestatie in Bad , gemaakt door een een van de leden van het arrestatieteam. Op het beeldmateriaal zou onder meer te zien zijn hoe Grams' medeverdachte, Birgit Hogefeld, in een tunnel tussen twee perrons werd aangehouden en hoe twee GSG-9-mannen op Grams kunstmatige ademhaling en reanimatietechnieken toepasten, toen hij zwaar gewond of stervend op de rails van het station lag. Of op de video te zien is of, en door wie, er op Grams geschoten is toen hij op de rails lag, werd niet meegedeeld.