Presidentiële raad is tegen plan om Bosnië in drieën te delen

ZAGREB, 10 JULI. De meerderheid van de presidentiële raad in Bosnië-Herzegovina blijft tegen een plan om het land in drie etnische republieken te verdelen. Dat heeft president Izetbegovic gisteravond gezegd.

Eerder op de dag had EG-bemiddelaar David Owen gezegd te verwachten dat Izetbegovic zich nu voor een driedeling van zijn land zou uitspreken, zoals voorgesteld door Serviërs en Kroaten.

Zes leden van de presidentiële raad zijn gisteren uit Sarajevo naar Zagreb vertrokken en zij zullen, zo verluidt in de Bosnische hoofdstad, de bemiddelaars Owen en Stoltenberg voorstellen om van Bosnië een federatie te maken. President Izetbegovic heeft laten weten dat hij niet aan het overleg deelneemt. “Het presidentschap heeft zijn standpunt bepaald”, aldus Izetbegovic. “Het accepteert voorstellen die van Bosnië een federale staat maken. Het aantal eenheden van de federatie is nog niet vastgesteld. Maar het kunnen er zeker geen drie zijn en ook zullen die eenheden niet op etnische basis gevormd mogen worden. De etnische deling van Bosnië is afgewezen.”

Vertegenwoordigers van de regeringen van Bosnië en Kroatië zijn gistermiddag in de Adriatische kuststad Makarska besprekingen begonnen over de veilige doortocht van konvooien met hulpgoederen. Ook vertegenwoordigers van de Verenigde Naties en het Rode Kruis namen deel aan de besprekingen. Een vrije doortocht van konvooien noemde een woordvoerster van het Rode Kruis in Zagreb van het allergrootste belang. “Ongeveer 740.000 mensen op een bevolking van 1.2 miljoen mensen in centraal Bosnië, vooral in de regio van Tuzla, zijn aangewezen op de zorgen van het Rode Kruis”, zo voegde ze daaraan toe. “Doordat mensen voortdurend van de ene stad naar de andere vluchten, woorden ze steeds meer afhankelijk.”

Tijdens een vergadering van parlementariërs van de landen van de Conferentie over Europese Veiligheid en Samenwerking (CVSE) in Helsinki slaagde men er niet in overeenstemming te bereiken over een Amnerikaanse oproep het wapenembargo tegen Bosnië op te heffen. Net veel andere internationale organisaties en organen bleek ook de CVSE op dit punt verdeeld. (Reuter, AFP)