President Clinton blaast G-7 nieuw leven in

TOKIO, 10 JULI. De ceremoniële tevredenheid waarmee gastheer Miyazawa en de zes Westerse leiders gisteren hun wereldtop in Tokio afsloten, was niet gespeeld. Na de jarenlange stagnatie klonk op deze G-7 oprecht optimisme door, waarvoor de jonge Amerikaanse president, Bill Clinton, de toon wist te zetten. Amerika heeft weer de leiding genomen en dat werkte aanstekelijk. Als bij toverslag verdween de vermoeidheid van de "oude' Europese leiders, die machteloos zijn verdeeld door de burgeroorlog in Zuidoost-Europa en met een van de ernstigste naoorlogse recessies kampen. Of toch gezichtsbedrog?

We vinden Asjots Teterianstraat terug in de vorm van een dorp van plastic, karton en blik, een kruising tussen een barakkenkamp en een sloopterrein. De grond bestaat uit een mengsel van puin, afval, wanhoop en modder. Het zijn de restanten van de huizen, de meubels, de glazen en het aardewerk van de bewoners van de Teterianstraat, en daarop wonen de overlevenden, nu al viereneenhalfjaar lang. Het regenwater klettert van de zinken afdaken en loopt in kleine stroompjes langs de huizen. We komen een vrouw tegen met een jammerende kat, die almaar roept dat ze zelfs dat beest niet meer te eten kan geven. Al snel worden we van de ene hut naar de andere gesleept.