Oltmans: Te weinig druk van Nederland; Duitse zegedrang kost hockeyers finaleplaats

KUALA LUMPUR, 10 JULI. De Duitse bondscoach Paul Lissek had het donderdag al aangekondigd. “Zo lang ik het voor het zeggen heb speelt mijn ploeg altijd voor de overwinning.” Duitsland was toen al geplaatst voor de finale van het toernooi om de Champions Trophy. De olympisch kampioen won gisteren echter ook nog van Nederland (3-2) waardoor de oranjehockeyers naar de wedstrijd om de derde en vierde plaats tegen Pakistan werden verwezen. Australië, tweede door een beter doelsaldo dan Nederland, treft de ongeslagen Duitsers in de eindstrijd van morgen in Kuala Lumpur.

Nederland was heel dicht bij het benodigde gelijkspel. Zeven minuten voor tijd tikte Stephan Veen na een strakke vrije slag van Van Wijk de bal op de dunne linkerpaal naast keeper Knauth. Twee keer had Oranje in de eerste helft op voorsprong gestaan. Van den Honert zorgde met een strafcornervariant voor 1-0, Veen met een fraaie tip-in voor 2-1.

De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans zag het taaie Duitsland echter steeds langszij komen en uiteindelijk winnen. Liefst drie strafcorners gingen in het Nederlandse doel. Duitsland kreeg in totaal zeven corners. Tweemaal liet Oranje zich door dezelfde variant, met Blunck als afmaker, verrassen. Oltmans: “We wisten dat ze die zouden spelen. Dat hadden we op de video gezien. Toch laten we het gebeuren. De afspraak was dat Leo Klein Gebbink de bal niet voorbij Blunck zou laten komen.” Met name bij het tweede doelpunt, op een ongelukkig moment - vier seconden voor rust - maakte doelman Bart Looije geen goede indruk. Hij liet het schot van Michel onder zich doorglippen.

Oltmans wilde na afloop de schuld van het verlies niet in de schoenen van Looije schuiven. De coach constateerde dat zijn hele ploeg met name voor te weinig druk had gezorgd. “Alleen na die 3-2 werd er goed gehockeyed.” Opmerkelijk genoeg zat aanvoerder en spelverdeler Marc Delissen toen aan de kant. Hij werd veertien minuten voor tijd gewisseld en mocht niet meer in het veld terugkeren. De uitleg van Oltmans: “Ik was niet tevreden over hem. Hij zat niet lekker in de wedstrijd.” Delissen verborg zijn ware gevoelens door te stellen “dat iedereen een keer aan de beurt is om door te wisselen”. Hij was in werkelijkheid zeer verbolgen over de wissel.

Verontrustend is het duidelijke verschil tussen Duitsland en Nederland. Beide teams raakten na de Olympische Spelen veel spelers kwijt en moesten verjongen. Dat is bij Duitsland soepeler gegaan. De ploeg van Lissek is een eenheid en speelt zeer effectief. “De jeugdspelers hebben daar een veel hoger basisniveau dan bij ons”, aldus Oltmans. “Onze achterstand is groter dan de uitslag doet vermoeden.”

Paul Lissek verkeert nu in de ideale situatie dat door het succes bij deze Champions Trophy de oudere spelers die nu thuis zijn gebleven, maar nog in de Mannschaft willen terugkeren de concurrentieslag moeten aangaan. “Zij worden nu onder druk gezet.” Lissek zegt in de Bundesliga een groep van zestig volwaardige spelers te hebben die in aanmerking komen voor een plaats in de nationale selectie. Collega Oltmans: “Zestig? Dat aantal haal ik echt niet. De helft nog niet eens.”

Vreemd was het dat één van de scheidsrechters bij het beslissende duel, Donald Prior, uit het land kwam van de concurrent van Nederland, Australië. “Zoiets kan volgens mij alleen in het hockey”, aldus Oltmans. Hij leverde echter geen kritiek op het leiden van Prior.