Nieuwe wending corruptie-affaire Franse voetbal

PARIJS, 10 JULI. De corruptie-affaire rond de Franse kampioensploeg Olympique Marseille heeft een nieuwe belangrijke wending genomen met de verklaring van een nieuwe getuige die heeft bevestigd dat Olympique drie Valenciennes-spelers geprobeerd heeft om te kopen.

De getuige is Christine Eydelie, wier echtgenoot Jean-Jacques Eydelie, de speler van Olympique die sinds 29 juni in een gevangenis in Valenciennes zit op verdenking van "actieve corruptie'. Eydelie legde de avond voor de wedstrijd Valenciennes-Olympique op 20 mei telefonisch contact met drie Valenciennes-spelers die vervolgens 600.000 francs (ruim 200.000 gulden) in het vooruitzicht werd gesteld als ze het in de match kalm aan zouden doen. Valenciennes moest ten minste een gelijkspel halen om zijn plaats in de Franse eerste divisie te behouden, Olympique moest een week later in de Europa Cup I - finale aantreden tegen AC Milan.

Christine Eydelie verklaarde tegenover de politie in Nantes, waar ze tijdelijk was ondergedoken, dat haar echtgenoot handelde in opdracht van Jean-Pierre Bernès, de algemeen directeur van Olympique Marseille. Hij belde de drie Valenciennes-spelers op en verbond ze volgens een hunner, Christophe Robert, door met Bernés. Christine Eydelie erkende ook dat ze 250.000 francs in ontvangst had genomen als eerste aanbetaling. Dit geld is later, verpakt in een enveloppe, in de tuin van haar ouders in Périgueux, teruggevonden.

Christine Eydelie is kennelijk "doorgeslagen' omdat ze wilde voorkomen dat haar man zou opdraaien voor de poging tot omkoping door Bernès. Tegenover politiefunctionarissen uit Lille, die haar in Nantes verhoorden, zei Christine dat haar man met zijn daad had willen verzekeren dat hij zou worden opgesteld in het elftal van Olympique dat een week na de omstreden wedstrijd in Valenciennes in München de Europa-Cupfinale won van AC Milan. Eydelie was bevriend met de Valenciennesspeler Robert sinds ze samen bij Nantes speelden.

De drie Valenciennes-spelers die bij de affaire betrokken zijn alsmede Olympique-speler Eydelie werden gisteren in Valenciennes voor het eerst met elkaar geconfronteerd. Allen bleven bij hun lezing van de gebeurtenissen, inclusief Eydelie die ontkende dat hij zijn vriend Robert had opgebeld. Jean-Pierre Bernès die in Lille in voorlopige hechtenis wordt gehouden, nam niet deel aan de door de Franse media uitvoerig verslagen ontmoeting. Hetzelfde geldt voor Christine Eydelie die nog verhoord moet worden door de rechtercommissaris die het onderzoek leidt.