Milosevic verleent gratie aan Draskovic en zijn vrouw

BELGRADO, 10 JULI. De Servische president, Slobodan Milosevic, heeft de gevangen zittende oppositieleider Vuk Draskovic en diens echtgenote Danica gisteravond gratie verleend. De gratiëring volgt op zware internationale druk van onder meer de Amerikaanse president Clinton, de Franse president Mitterrand, hun Russische collega Boris Jeltsin en de Britse premier, John Major. “De gebeurtenissen waarmee de wettige procedures tegen Vuk Draskovic gepaard gaan, scheppen een zeer slecht beeld”, aldus Milosevic in de verklaring waarin hij de gratieverlening aankondigde.

De Servische oppositieleider was onlangs in hongerstaking gegaan nadat hij ruim een maand geleden was gearresteerd tijdens tegen de regering gerichte betogingen. Volgens aanhangers van Draskovic verkeerde hun leider op de rand van de dood. “Ik ben van oordeel dat deze gebeurtenissen beneden de waardigheid van deze natie zijn en dat er daarom een onmiddellijk einde aan moet komen”, aldus Milosevic.

Onmiddellijk na het bekend worden van het bericht verscheen de Servische oppositieleider voor het raam van zijn kamer in het ziekenhuis. Hij probeerde wat te zeggen, maar stortte in de armen van een persoon die een infuusfles vasthield. Drascovic' vrouw zei het te betreuren dat gratie was verleend zonder dat ze hun onschuld hadden kunnen bewijzen. Voor vandaag had de Servische oppositie massale demonstraties aangekondigd om voor de vrijlating van hun leider te pleiten. (AP)