Meflana-moskee eerder doelwit actie

AMSTERDAM, 10 JULI. Bezoekers van de gisteren door brandstichting getroffen Meflana-moskee in Amsterdam sluiten niet uit dat de actie het werk is van Turkse fundamentalistische moslims.

De brand brak gisterochtend om vier uur uit in de ontspanningsruimte waar gebedsgangers na de dienst samenkomen. Volgens de politie hebben onbekenden via een ingeslagen ruit benzine naar binnen gesprenkeld en die aangestoken. De brand werd ontdekt door Marokkanen die voorbereidingen wilden treffen voor de gebedsdienst. Zij waarschuwden een Turkse bewoner van het pand die ternauwernood wist te ontsnappen.

Ruim een jaar geleden overvielen drie gewapende mannen dezelfde moskee, die zich in de Baas Gansendonckstraat in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer bevindt. Volgens moskeebezoeker H. Zor schoot het drietal toen met pistolen op de ramen en de muren van het gebouw. Daarna roofden ze de kas leeg en mishandelden ze de als gematigd bekend staande Turkse imam. De overvallers spraken volgens de imam Turks en hadden zich door middel van bivakmutsen onherkenbaar gemaakt.

De vorig jaar mishandelde imam is inmiddels uit Nederland vertrokken. F. Gürbüz, zijn eveneens Turkse opvolger, wil zo lang het politieonderzoek nog loopt geen vermoedens uitspreken over de mogelijke motieven van de brandstichters. De meeste bezoekers van de Meflana-moskee zijn Turken maar er komen ook regelmatig Marokkaanse en Pakistaanse gebedsgangers. “Wat moeten wij denken? Ik durf niks te zeggen, ik kan niks zeggen”, zegt een van de moskeebezoekers.

“Het kan net zo goed een racistische aanslag zijn geweest”, meent H. Zor. “Ik word nu wel zenuwachtig”, zegt een jonge vrouw. “Wordt het hier nu net zo als in Duitsland?” Maar een andere vrouw zegt: “Zij kijkt te veel naar het journaal.” Imam Gürbüz zegt niet bang te zijn en geen extra beveiligingsmaatregelen te hebben genomen. Maar andere moskeegangers laten weten 's avonds laat de moskee te zullen mijden, zo lang er geen duidelijkheid is over de motieven van de daders.

De Turkse sociaal raadsman G. Barlas uit Amsterdam stelt dat er ook in Nederland “een grote strijd aan de gang is” tussen gematigde en fundamentalistische Turkse moslims. Volgens hem zijn er in Turkse islamitische kringen zowel pro-Iraanse als pro-Saoedie-Arabische stromingen actief. “Maar het is moeilijk de spanning te peilen. Op mijn werk spreek ik regelmatig met Turkse mensen. Maar die zeggen meestal niet meer dan dat het allemaal heel erg is.” Eerder dit jaar dreigde in Amsterdam ook de spanning tussen twee groepen Marokaanse moslims te escaleren.