LCI boekt eerste helft van dit jaar nog onbekend verlies

AMSTERDAM, 9 JULI. LCI Computers heeft in de eerste helft van dit jaar verlies geleden. Het bedrijf uit Den Bosch schrijft het negatieve resultaat toe aan het slechte economische klimaat. Desondanks rekent de directie erop over heel 1993 winst te kunnen maken. Hoe groot het verlies is, heeft LCI gisteren in een tussentijdsbericht nog niet bekendgemaakt.

In de eerste zes maanden van vorig jaar boekte het bedrijf nog een nettowinst van 2,6 miljoen gulden. Over heel 1992 werd er een plus behaald van 3,3 miljoen gulden.

LCI is vooral actief als verkoper van pc's, een sector waarin de prijzen de afgelopen jaren fors zijn gekelderd. De omzet van LCI groeide de afgelopen jaren met circa 50 tot 60 procent per jaar, vooral door overnames. Vorig jaar kwam een kentering in die ontwikkeling tot stand. De omzet daalde van 122 tot 104 miljoen gulden, als gevolg van de beslissing zich te concentreren op de meer renderende activiteiten. De reorganisatie bij de Belgische en Nederlandse onderdelen van het bedrijf leidden aanvankelijk tot een herstel van de winstgevendheid vorig jaar, nadat de resultaten tot nul werden gereduceerd in de tweede helft van 1991. De slechte verwachtingen voor het bedrijf leidden tot een keldering van de aandelenkoers.

De directie van LCI liet aanvankelijk weten dat de reorganisaties zouden leiden tot goede resultaten over dit jaar. De directie liet weten niet pessimistisch te zijn voor 1993. Nauwelijks drie maanden later meldt het bedrijf vooral last te hebben gehad van uitstel van investeringsplannen door de slechte economische situatie. Bij gelijkblijvende kosten daalden het omzetvolume en de verkoopprijzen, wat heeft geleid tot druk op de winstmarges. “Ondanks deze ontwikkelingen verwacht de directie (...) het lopend boekjaar positief af te kunnen sluiten”, aldus LCI.

Door de ongunstige ontwikkeling is vooral de verkoop van laserprinters en interfaces (verbindingsstukken tussen computer en randapparatuur) in de knel gekomen. “Deze kernactiviteit heeft zich derhalve niet kunnen ontplooien op de wijze die het management voor ogen stond,” schrijft de directie.

LCI werd in het eerste halfjaar geconfrontreerd met een daling in zowel het omzetvolume als de verkoopprijzen. Daarbij bleven de kosten op hetzelfde niveau, waardoor de marges onder druk kwamen te staan. De definitieve halfjaarcijfers maakt het bedrijf op 10 september bekend. De onderneming had niet eerder een officiële verwachting uitgesproken.