KRUIDIGE ZOMERPREI

Prachtige dunne preitjes zijn er

's zomers te krijgen. Heerlijk mals en zeer geschikt om als salade te eten. Aan het begin van de maaltijd of als bijgerecht bij geroosterd vlees van grill of barbecue.

Voor 2 personen:

800 gram prei (6-7 preitjes)

5 eetlepels olijfolie

8 eetlepels sherry (medium dry)

3 deciliter water

3 theelepels korianderzaad, fijngewreven in de vijzel

4 verse blaadjes djeroek poeroet (citrusblad) of 2 theelepels gemalen djeroek poeroet, verkrijgbaar in Chinese of Indische winkels

zout naar wens

Maak de preitjes schoon: verwijder de wortelaanzet, het taaie groene blad en was de stengels om zandresten te verwijderen. Snijd de stengels in stukken van 4-5 cm. Doe ze in een ruime pan met dikke bodem, voeg de overige ingrediënten toe en breng het geheel aan de kook. Laat de prei op laag vuur in vrijwel gesloten pan circa 30 minuten koken, of tot de stukken gaar zijn en het kookvocht vrijwel is ingekookt. Doe de prei met het resterende kookvocht over op een platte schaal en laat de groente afkoelen. Serveer de prei op kamertemperatuur of lichtgekoeld, maar niet ijskoud. Gegrilld lamsvlees of Marokkaanse merguez (worstjes) passen goed bij deze kruidige prei.

    • Florine Boucher