Kravtsjoek verwerpt claim op Sebastopol

KIEV, 10 JULI. De Oekraënse president Leonid Kravtsjoek wijst de Russische claim op de havenstad Sebastopol aan de Zwarte Zee af.

Hij reageerde op een uitspraak van het Russische parlement waarin wordt gesteld dat Sebastopol, thuishaven van de Zwarte-Zeevloot, Russisch grondgebied is. Daarin worden de Oekraënse autoriteiten opgeroepen zich uit het gebied terug te trekken. Sebastopol ligt op de Krim, die in 1954 aan de Oekrane werd togewezen. De stad heeft een Russische meerderheid en het is er in het verleden herhaaldelijk tot demonstraties gekomen van betogers die ijveren voor heraansluiting bij Rusland. President Kravtsjoek zei dat de beslissing van het Russische parlement, die met 157 tegen drie stemmen werd aangenomen, strijdt met alle internationale wetten en daarom geen enkele bindende kracht heeft. Rusland en de Oekrane hebben bijna twee jaar lang ruzie gemaakt over de Zwarte-Zeevloot, die 350 schepen telt. Vorige maand kwamen de president Kravtsjoek en Jeltsin overeen de vloot in tweeën te delen. Ook daartegen heeft het Russische parlement bezwaar aangetekend. (AP)