Hoop op Engels Testteam

HAARLEM, 10 JULI. De grote afwezige bij de tweede Haarlemse Cricketweek is André van Troost. De 20-jarige professional bedankte deze week voor de twee wedstrijden van het Nederlands elftal tegen Engeland om zijn toekomst als Engels international niet op het spel te zetten. De poorten naar het Engelse Testteam leken deze week te worden geopend voor de Schiedamse fastbowler, die sinds 1991 voor het graafschap Somerset uitkomt.

Volgens de regels van de TCCB, verantwoordelijk voor het Test- en Countycricket in Engeland, moeten buitenlandse spelers gedurende zeven jaar ten minste 211 dagen per jaar op Britse bodem verblijven voordat zij in aanmerking komen voor een plaats in de nationale ploeg. Van Troost kreeg echter te horen dat die periode mogelijk wordt verkort tot vier jaar. In dat geval zou hij niet in 1998, maar al in de zomer van 1995 voor Engeland mogen uitkomen. Voorwaarde is dat hij in de tussentijd niet voor Nederland speelt.

De Engelse manager Keith Fletcher liet eergisteren doorschemeren dat hij Van Troost al komende winter wil selecteren voor een tour van een sterk Engels team in Zuid-Afrika. Omdat het niet om de officiële Engelse ploeg gaat mag Van Troost nu al voor dit elftal spelen. Fletcher, zeer gecharmeerd van de kwaliteiten van de lange Schiedammer, verwacht binnen enkele weken uitsluitsel over de "zaak-Van Troost'. “Hij is een van de snelste bowlers in Engeland, hij is jong en hij kan nog heel veel leren”, zei Fletcher gistermiddag in Haarlem. Hij kan een belangrijk wapen worden van de Engelse ploeg, die de laatste jaren vooral een gebrek heeft gehad aan snelle bowlers, vindt de Engelse manager.

Fletcher heeft met zijn selectiebeleid veel kritiek uitgelokt. De veelgeplaagde Engelse ploeg, die het afgelopen jaar zeven Testmatches op rij verloor, telt doorgaans drie of meer spelers die niet in Engeland zijn geboren. Na het afscheid van Westindische bowlers als DeFreitas, Malcolm en Small en de batsmen Hick (Zimbabwe) en Lamb (Zuid-Afrika) stelde Fletcher een week geleden de bowlers McCague (van Australische oorsprong) en Caddick (Nieuw-Zeeland) op in de derde Testmatch tegen Australië.

Een Nederlander als volgende troef in de strijd tegen de aftakeling van het Engelse cricket gaat wel erg ver, vindt een deel van de Britse cricketpers, al twijfelen de critici niet aan het uitzonderlijke talent van Van Troost. The Guardian gaf de cricketliefhebber premier John Major onlangs nog de hint dat de prestaties van Van Troost een argument zouden moeten zijn vóór de Europese integratie.

Nederland speelde tegen een team dat was opgebouwd uit spelers van vier counties die dit weekeinde vrijaf hebben. Van de Engelse ploeg behoren alleen Nasser Hussain, Mark Ilott (beiden Essex) en Martin McCague (Kent) op dit moment tot het Testteam dat deze zomer de handen vol heeft aan Australië. Fletcher ziet het uitstapje naar Haarlem vooral als een geste naar het kleine maar ambitieuze cricketvolkje aan de overkant van de Noordzee. “Het zal duidelijk zijn dat Nederland meer heeft aan deze wedstrijden dan wij.”

Fletcher mag respect hebben voor de bowling-prestaties van Van Troost en de Rotterdammer Roland Lefebvre, die dit jaar de county Somerset voor Glamorgan verruilde, een Nederlandse entree in het selecte gezelschap van Testlanden als Engeland, Australië, Pakistan en West-Indië zal Fletcher “niet meer meemaken”.

Zelfs het niveau van Zimbabwe, dat net als Nederland zo'n vierduizend cricketers telt maar vorig jaar de begeerde Teststatus verkreeg, is volgens de Engelse manager voor Nederland voorlopig onhaalbaar. “Daarvoor moet Nederland veel langer op een veel hoger niveau spelen.” Deelname aan één van de Engelse bekercompetities en enige "ontwikkelingshulp' uit de bakermat van het cricket - “zoals dit soort wedstrijdjes” - kan Nederland misschien op weg helpen, aldus Fletcher.

Toch moet ook hij niet helemaal op zijn gemak in het vliegtuig naar Rotterdam Airport zijn gestapt. In zijn voetspoor volgde een tiental trouwe, maar vooral lastige journalisten die de beschamende nederlaag van Engeland in Amstelveen (1989) nog vers in het geheugen hadden. Zover kwam het gistermiddag in de eerste wedstrijd op het veld van Rood en Wit niet. Integendeel, Fletcher's scepsis over de plaats van Nederland in het wereldcricket bleek gerechtvaardigd gezien het grote krachtsverschil.

De Engelsen scoorden in 40 overs probleemloos 238 runs voor het verlies van vijf wickets. Aanvoerder Mark Benson, die in 1986 zijn enige Testmatch voor Engeland speelde, werd topscorer met 61 runs, gevolgd door zijn Kent-maatje Trevor Ward (53) en Nasser Hussain (52). Bij Nederland konden alleen Floris Jansen (2 voor 33 in 8 overs) en Roland Lefebvre (1 voor 31 in 8) de schade beperkt houden. Nederland strandde op 110 voor 7. Rupert Gomes van VRA hield zich met 29 runs nog enigszins staande.